Politika
24 Tem 2023 19:37 Son Güncelleme: 25 Tem 2023 00:57

Muhalefette 'gizli protokol' çatlağı: Bir ortaktan daha tepki geldi

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Ümit Özdağ arasında 28 Mayıs seçimleri öncesi gizli bir protokol imzalanmasına Gelecek Partisi'nin ardından İYİ Parti'den de tepki geldi.

28 Mayıs seçimlerinin hemen öncesi CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına destek veren Ümit Özdağ, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Kılıçadroğlu ile gizli bir mutabakat yaptığını açıkladı. Özdağ seçimi kazanmaları halinde İçişleri Bakanlığı dahil 3 bakanlık ve MİT Başkanlığını alacaklarını ifade etti. CHP Sözcüsü Faik Öztrak bu açıklamaları yalanlasa da Kılıçdaroğlu, "Öztrak da protokolü bilmiyor ki. Danışman dahil kimse bilmiyordu" diyerek gizli protokolü kabul etti ancak içeriği hakkında konuşamayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu'nun Özdağ ile gizli mutabakat imzalamasına Gelecek Partisi'nin ardından İYİ Parti'den de tepki geldi.

KÜRŞAD ZORLU: BU BİZİM DIŞIMIZDA BİR OLAY

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında yapılan gizli protokole ilişkin, "Biz en başından bu yana şeffaflık ilkesini ayakta tutmak için büyük mücadele verdik. Sayın Genel Başkanımız seçim öncesinde de seçim sonrasında da bu ilişki biçimini, bu ilkeye sağdık kalarak büyük bir özveri ile yürüttü. Hatta 2 Mart'taki toplantıda, öncelikle Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi gerektiğini söyledi. Çünkü aksi durumda bunun bir pazarlık gibi anlaşılabileceğini, bunun da İYİ Parti'nin ilkelerine uymadığı yönünde iradesini ortaya koydu. Biz en başından bu yana şu ilkeyi ayakta tutmaya çalıştık; seçim sonuçlarını göreceğiz, milletimiz bize ne söyleyecek? Oy oranları ortaya çıktıktan sonra da eğer ülke yönetimi ittifaka verilmiş ise seçilecek cumhurbaşkanı başkanlığında bu oy oranında hangi partilere hangi sayıda hangi bakanlıkların düşeceği konusundaki yol haritamızı ortaya koymuştuk. Bunun altını çizelim. Bu merkezde Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir televizyon programında kullandığı 'İki kişinin namusuna emanet edildi' ifadesi de önemlidir. Bunun özellikle kamuoyumuz tarafından hassasiyetle irdelenmesi gereken bir ifade olduğunu söylemek isterim. Bu bizim dışımızda bir olaydır. Ama bu cümle gerçekten Türk siyasetinin bugünü ve yarınları için önemli bir ifadedir" dedi.