Gündem
19 Haz 2014 09:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:19

Monica Bellucci'den Türk işadamına dava

İtalyan oyuncu Monica Bellucci, Türkiye'de isim hakkını tescil ettirmek için Türkiye Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurdu. Ancak şok eden bir durumla karşılaştı.

Dünyaca ünlü yıldız Monica Bellucci, kendi adını marka olarak tescil ettiren Türk işadamına dava açtı. İşadamının avukatı, “Müvekkilim kulağa hoş geldiği için "Monica Bellucci" markasını tescil ettirdi. Gerçekte kim olduğunu bilmiyordu” dedi.
İtalyan oyuncu Monica Bellucci’nin patent işlerini yürüten uluslararası bir şirket, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanatçının isim hakkını tescil ettirmek için Türkiye Patent Enstitüsü’ne (TPE) başvurdu. Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ınahaberine göre şirket yetkilileri, ‘Monica Bellucci’ isminin 2003’te tescil edildiğini öğrenince büyük şok yaşadı. İşadamı Arafat Yazıcı, 11 yıl önce TPE’ye başvurarak ismi tescil ettirmişti ve geri vermek istemiyordu. Bu gelişme üzerine şirket dava açarak isim hakkını geri istedi.
"KİM OLDUĞUNU BİLMEDEN ALDI"
Yazıcı’nın avukatı Mustafa Göksu, davaya gönderdiği yanıt dilekçesinde şunları söyledi: “Müvekkilim, 2003 yılında kulağa hoş geldiği için ‘Monica Bellucci’ markasını tescil ettirdi. Gerçekte Monica Bellucci’nin kim olduğunu bilmiyordu. Hiçbir kötü niyeti yoktu. O tarihten beri müvekkilim bu marka için masraf etmekte ve yatırım yapmaktadır.” Mahkeme, Yazıcı’nın TPE’ye yaptığı başvurunun tarihi ile tescil ve lisans belgelerinin halen geçerli olup olmadığının araştırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
1989'DAN BERİ SİNEMA SEKTÖRÜNDE
1964 doğumlu yıldız, 16 yaşında modelliğe başladı. Milano, Paris ve New York'ta çok sayıda defileye katılan Belluci, 1992 yılında ilk büyük sinema denemesi olan ve Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins ve Keanu Reeves'in başrollerinde olduğu Francis Ford Coppola filmi Bram Stoker's Dracula'da, vampir kadınlarından birini canlandıdı.
Bellucci, 2000'e kadar yaklaşık 20 filmde küçüklü büyüklü rollerde oynadı. 2000 yapımı Giuseppe Tornatore filmi Malena'da genç ve güzel dul bir kadın olan 'Malena' karakterini canlandıran Bellucci, bu başrol sayesinde büyük dikkat çekti.
İngilizce konuşulan çevrelerde de büyük alkış toplayan Malena'nın ardından 2002 yapımı Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre'da 'Kleopatra'yı oynadı. Nihayet aynı yıl Gaspar Noé'nin büyük yankı yapan filmi Dönüş Yok'da (Irreversible) oynadığı başrolle dünya çapında üne kavuştu.
2003 yılında Matrix Reloaded ve Matrix Revolutions'ta 'Persephone' karakterini canlandıran Bellucci, 2004'de Mel Gibson'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği İsa'nın Çilesi'nde Mary Magdelene karakterini oynadı.
2006 Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapan Bellucci, bir röportajında ünlü İtalyan sanatçılar; Sophia Loren ve Claudia Cardinale'nin, oyunculuğunun esin kaynakları olduklarını söylemiştir. Başarılı oyunculuğunun yanı sıra Monica Bellucci, Avrupa ve Amerika dergileri ve internet siteleri tarafından birçok defa "En Güzel" ve "En Seksi" kadın seçilmiştir.
1998'de İtalyan Max Payne Dergisi'ne ve GQ dergisi'ne çıplak takvim çekimleri yapan Bellucci, 1999'da Maxim Dergisi'nin '50 En Seksi Kadın Listesi'nde 6. iken, 2002'deki '100 En Seksi Kadın Listesi'nde 9. oldu. Aynı yıl ünlü internet sitesi Askmen'de 'En Çok Arzulanan Kadın' ('Most Desirable Woman') seçildi ve 2004'de 'Dünyadaki En Güzel 100 Kadın' ('Most Beautiful Women in the World') listesinde 1. sırada yer aldı.