Gündem
17 Haz 2014 08:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:18

MİT yasasına dava açılıyor!

CHP, 17 Nisan günü TBMM'de iktidar oylarıyla kabul edilen MİT yasası için Anayasa Mahkemesine dava açıyor.

 CHP, büyük tartışmaların ardından 17 Nisan günü TBMM'de iktidar oylarıyla kabul edilen Milli İstihbarat Teşkilatı yasası için Anayasa Mahkemesine dava açıyor. CHP'nin hukukçu milletvekilleri tarafından yapılan değerlendirmede kanunun, Anayasa'nın 11 ayrı maddesine aykırılık taşıdığı belirlendi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay iptal başvurusu için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Gazeteport'un edindiği bilgiye göre, CHP yasanın Anayasa'daki ''Hukuk devleti, eşitlik, temel hak ve hürriyetler, özel hayatın gizliliği, haberleşme, hak arama ve basın hürriyeti, hakim teminatı maddelerine, aykırı olduğunu'' savunuyor.

Yeni MİT yasası ile, MİT mensuplarına görevleriyle ilgili soruşturma açılamayacağı hükmü getirildi. Savcılar, ihbar aldıklarında doğrudan MİT ile temasa geçecekler. Konunun MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması halinde adli işlem yapılmayacak. MİT'in mevcut görevlerine, ''Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen her türlü görevi yerine getirme'' hükmü de eklendi.

MİT, tüm kamu kurumları, mahkemeler ve bankalar ile tüzelkişiler ve tüzelkişiliği bulunmayan kuruluşlardan da bilgi, belge, veri ve kayıt alabilecek. Bunlara ait arşiv, bilgi işlem merkezi ve iletişim alt yapısından yararlanabilecek. Yurtdışını ve yurtdışında ankesörlü telefondan yapılan konuşmalar da dinlenebilecek. MİT'in mevcut ve eski personelinin de iletişimi dinlenebilecek. Elektronik dinleme ve izleme yapıp, telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, terör, milli savunma, uluslararası suç ve siber güvenlikle ilgili veri toplayabilecek.

Gazeteport