Televizyon
31 Eki 2011 09:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:57

MISIR'IN UĞUR DÜNDAR'INA GAZETECİLER SAHİP ÇIKTI!

Mısır'ın en ünlü gazetecisi 'otosansüre hayır' diyerek programını yayından kaldırdı. Diğer gazeteciler de baskıya karşı sessizliklerini bozdu.

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından yönetimi geçici olarak devralan Askeri Konsey'in medyaya uyguladığı baskı artık dayanılmaz bir hale geldi. Son olarak ülkenin en ünlü tartışma programı sunucusu olan Yosri Fouda, maruz kaldığı sansürü halka duyurarak programını durdurunca gazeteciler baskıya dur demeye karar verdi.
Kiliselerinin yıkılmasını protesto eden 25 Kıpti'nin askerlerin müdahalesi ile öldürülmesinin ardından Askeri Konsey'den iki general, Dream TV adlı kanaldaki bir tartışma programa çıkacaklarını açıkladı. Olayın ardından ilk defa Konsey'den açıklama yapılacağı için tüm halk merakla beklemeye başladı. Ancak geçen hafta İbrahim İssa adlı gazetecinin sunduğu programda çıkan generaller olaylar hakkında tek kelime bile etmedi. Bunun yerine halk ile ordunun nasıl birbirine bağlı olduğundan bahsettiler.

Soruları generaller belirliyor
Bunun üzerine daha önce BBC ve El Cezire'de çalışan Fouda, programında konuyu ele almaya karar verdi. İssa ve orduya açıkça muhalif olan yazar Alaa El Asvani de konuk olacaktı. Ancak bir saat kala Fouda, programın yayından kaldırıldığını duyurdu. Fouda, "Devrim ile otosansür kaldırılmak istenmişti, ancak Askeri Konsey hala bizi buna zorluyor. Bu da benim otosansürüm; ya doğruyu söylerim ya da hiçbir şey söylemem" dedi. Fouda'nın bu tavrının ardından baskıya karşı tutum güçlendi. Generalleri programında ağırlayan Issa da "Sorular önceden belirlenmişti, son dakikaya kadar haberim olmadı" itirafında bulundu. Askeri Konsey üyesi General İsmail Etman ise "Sadece gazeteciler ve programların milli çıkarlarımıza saygı gösterdiklerinden emin olmak istiyoruz" diyerek sansür uygulamadıklarını savundu.

Mısırlılar önceki gün ordunun çekilmesi için yine sokaktaydı. Gösteride diğer isyan ülkelerine de destek verildi.

6 haftada 3 kanal, 3 gazeteye baskın
Gazeteci Yosri Fouda'nın Sansüre "hayır" diyerek programını sonlandırmasından ilham alan genç gazeteci Şerif Abdel Kuddüs, bağımsız gazeteciliği destekleyen 'Pulitzer Centre of Crisis Reporting'(Pulitzer Kriz Haberciliği Merkezi) örgütüne mektup yazarak son dönemde yaşananları dünyaya duyurdu. Mısır devriminde sırasındaki yayınları ile dikkat çeken Kuddüs'ün mektubundan dikkat çeken noktalar şöyle:
-  Son altı haftada Askeri Konsey basını sansürledi, yeni kurulan kanallara baskın düzenledi, programları durdurdu, gazetecileri korkuttu.
-  9 Ekim'de sokaklarda yaşanan protestoları yayınlayan 25TV'ye canlı yayında baskın düzenlendi. Askerler kapıları ve camları kırarak içeri girerken sunucunun çığlıklarına şahit olduk.
-  ABD'nin finanse ettiği El Hurra kanalına baskın yapıldı, yayını durduruldu.
-  El Cezire'nin Mısır ofisi askerler tarafından üç hafta içinde iki kere basıldı. Yayın ekipmanlarına el konuldu, baş operatörü gözaltına alındı.
-  Durum gazetelerde de aynı. Eylül'de bağımsız haftalık gazete Savt el-Umma, Hüsnü Mübarek'in yargılandığı davayı yazdığı için yayını durduruldu. Genel yayın yönetmeni, istihbaratçıların basım sırasında geldiklerini söyledi.
-  El Şuruk gazetesinin iki kere elektriği, interneti ve telefon hattı kesildi.
-  Rose el-Yusuf gazetesine ajan olduğu iddia edilen bir İsrailli hakkında haber yapmaması emredildi.