Kültür Sanat
25 Ağu 2023 10:51 Son Güncelleme: 25 Ağu 2023 10:55

Meykin Asya Uluslararası Müzik Yarışması’nda KKTC krizi

Kırgızistan’da düzenlenen ve ağırlıklı olarak Türk Cumhuriyetlerinin katıldığı Meykin Asya Uluslararası Müzik Yarışması’nda jürinin puanlamasına göre birinci çıkan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına yarışmaya katılan Begüm Tekakpınar’a diplomatik nedenlerle bir ülke olmadığı gerekçesiyle birincilik ödülü verilmedi.

6 kişilik jüride yer alan MESAM'ı temsilen jüri üyesi olan MESAM Başkan Yardımcısı Selim Çaldıran karara sert tepki göstererek, yarışmayı terk etti. Kırgız yetkililerin araya girmesiyle Selim Çaldıran ikna edildi. Jürinin oylamada en yüksek oyu alan KKTC’li Begüm’e birincilik ödülü verildi. Selim Çaldıran, “TÜRKSOY Başkanı da Kırgız olmasına rağmen bizi destekledi. Adaleti sağladığınız için bana teşekkür etti. Kırgız Kültür Bakanı da sağduyumdan dolayı bana teşekkür etti” dedi.

ASYA ULUSLARARASI MÜZİK YARIŞMASI
Meykin Asya Uluslararası Müzik Yarışması 17-20 Ağustos’ta Kırgızistan’ın Çolpan Ata şehrinde TÜRKSOY, Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanlığı iş birliğinde düzenlendi.

Kırgızistan'ın Issık Göl kıyısındaki tatil merkezi Çolpon-Ata şehrinde düzenlenen Asya ve Avrupa’nın dört bir yanından gelen sanatçıların yer aldığı etkinliğe Ruh Ordo Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı. 2 gün süren yarışmada sanatçılar kendi ülkelerine ait yerel eserlerin yanı sıra evrensel eserlere de yer vererek festival katılımcılarının büyük beğenisini kazandı.

OYLAMADA BİRİNCİ ÇIKAN KKTC’Yİ İLAN ETMEDİLER
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına yarışmaya katılan Begüm Tekakpınar, Jürinin ortak kararıyla birinci seçildi.

Ancak anons edilmeden önce hem Kırgız yetkililer, hem jüri kendi aralarında toplantı yaparak, tanınmayan bir ülkenin birinci ilan edilemeyeceğini, ancak üçüncü ilan edilebileceği konusunda görüş birliğine vardılar.

TÜRK JÜRİ MESAM BAŞKAN YARDIMCISI YARIŞMAYI TERK ETTİ
Tam bu sırada MESAM'ı temsilen Türk jüri üyesi olan MESAM Başkan Yardımcısı Selim Çaldıran, olaya sert tepki göstererek, yarışmayı terk etti. Kırgız yetkililer araya girerek Çaldıran’ı ikna etmeye çalıştı. Selim Çaldıran jürinin adaletli karar vermesi durumda jüriliğe geri döneceğini belirtti.

JÜRİDEN DERECE PAZARLIĞI
Kırgız Bakan ve Jüri, bunun üzerine Begüm'e ikinciliği verebileceklerini belirtti. Selim Çaldıran'ın kararlı tutumu sonucu KKTC’li Begüm, yarışmanın birincisi ilan edildi.
Selim Çaldıran böylelikle jüri olarak KKTC’li Begüm Tekakpınar’ın başarısını politik nedenlerden dolayı gölgelemek isteyen Türk cumhuriyetlerine karşı sert tepkisi üzerine birinciği tekrar Begüm’e vermek zorunda kaldı.

Begüm Tekakpınar, KKTC’de büyük bir sevgi ve heyecanla karşılandı.

TÜRKİYE BUNLARI AŞTI
Jüri üyelerine ve yetkililerle konuştuğunu belirten Selim Çaldıran, ‘Türkiye olarak bize yapılan haksızlıkları Erovision’larda, diğer yarışmalarda ezdik geçtik. Birinci olduk, bunu kırdık yıktık. Böyle şeylere tahammülümüz yok, adalet istiyoruz’ dediĞİni belirterek, “Böyle davranmaya devam ederseniz hep geriden, otuz yıl geriden geleceklerini anlattım. TÜRKSOY Başkanı da Kırgız olmasına rağmen bizi destekledi. Adaleti sağladığınız için bana teşekkür etti. Kırgız Kültür Bakanı da sağduyumdan dolayı bana teşekkür etti” dedi.