Kültür Sanat
15 Mayıs 2024 15:05 Son Güncelleme: 15 Mayıs 2024 15:07

Nobel ödüllü yazar Alice Munro öldü

Edebiyat dalında 2013 yılında Nobel Ödülü alan Kanadalı yazar Alice Munro 92 yaşında vefat etti.

Öykülerindeki tarzı sebebiyle sık sık Rus yazar Anton Çehov ile kıyaslanan Alice Munro, 60 yıldan fazla süredir Kanada kırsalındaki yaşama odaklanan kısa öyküleriyle sevilen başyapıtlar üretti. Ailesi ve yayıncısı, Munro'nun Pazartesi gecesi Ontario, Port Hope'daki evinde hayatını kaybettiğini doğruladı.

Penguin Random House Kanada CEO'su Kristin Cochrane "Alice Munro ulusal bir hazinedir, eserleri Kanada ve dünyanın dört bir yanındaki okuyucular tarafından okunan, hayranlık duyulan ve el üstünde tutulan muazzam derinlik, empati ve insanlığa sahiptir" ifadelerini kullandı.

ALICE MUNRO KİMDİR?

Munro, ilk önemli çıkışını 1968'de, Batı Ontario'nun banliyölerindeki yaşamı konu alan Dance of The Happy Shades adlı kısa öykü derlemesi ile yaptı ve Kanada'nın en önemli edebiyat ödülü olan Genel Vali Ödülü'nü aldı. Bu, Munro'nun hayatı boyunca kazanacağı üç Genel Vali Ödülü'nden biirincisiydi.

The New Yorker dergisi 1977'de Munro'nun küçükken babasından aldığı cezaları konu alan Royal Beatings adlı öyküsüne yer verdi Munro'nun dergi ile uzun bir ilişkisi oldu.

Bir çiftçi ve öğretmenin kızı olan Munro, 1931'de Wingham, Ontario'da doğdu. Öykülerinin çoğu bölgede geçmekte ve bölgenin insanlarını, kültürünü ve yaşam biçimini tasvir etmektedir.

Munro, 2009'da Man Booker Prize Uluslararası Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü aldı.

Jüri o zaman yaptığı açıklamada "Alice Munro okumak, her seferinde daha önce hiç düşünmediğiniz bir şey öğrenmektir." ifadelerini kullandı.

Munro daha sonra 2013'te Nobel Ödülü'nü kazandı. Ödülü daha önce kazananlar arasında Rudyard Kipling, Toni Morrison ve Ernest Hemingway gibi edebiyat devleri yer alıyor.

Nobel komitesi Munro'yu "çağdaş kısa öykünün ustası" olarak nitelendirdi.

Son öykü koleksiyonu Sevgili Hayat 2012 yılında yayımlandı. Kısmen otobiyografik öykülerden oluşan bir koleksiyon içeriyordu.

ETİKETLER
#alice munro