Gündem
16 Eyl 2010 21:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:37

MEDYANIN İNTİHAR OLAYLARININ ARTMASINDA ROLÜ NE KADAR?

İntiharların medyada yer almasının etkileri, İstanbul'da düzenlenen panelde tartışıldı.

Larespark Hotel’deki panelde konuşan Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği Başkanı Ziyneti Kocabıyık, intihar haberlerinin okurun ilgisini tetiklediği için medyada yer aldığını belirterek, ’’Artık dilimize ’üçüncü sayfa haberi olmak’ diye bir deyim girdi. Üçüncü sayfa haberleri intiharı tetikliyor. Çünkü intihar bulaşıcıdır’’ diye konuştu.
       
Türkiye Psikiyatri Derneği Krize Müdahale ve İntiharı Önleme Bilimsel Çalışma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Tarık Yılmaz da ülkede son 30 yılda intihar oranının yüzde 40 arttığına işaret etti. Türkiye’deki intihar girişimlerinin son 10 yılda 25 bin civarına ulaştığını bildiren Yılmaz, ’’Önümüzdeki 10 yıl içerisinde intihar eden kişi sayısının 30.500’lere ulaşacağını tahmin ediyoruz’’  diye konuştu.
       
Tirajı en yüksek olan gazetelerin 92 günlük arşivlerindeki intihar haberlerini taradıklarını aktaran Yılmaz, 303 kişiyle ilgili 440 haber yayımlandığını gözlemlediklerini ifade etti. Yılmaz, ’’Aynı dönemde USA Today gazetesinde sekiz haber yayımlandığını gözlemledik. Ancak bu dönem içerisinde ABD’de intihar oranı Türkiye’deki intihar oranından daha yüksek olmasına rağmen ülkemizdeki medya kuruluşlarında bu tarz haberler daha sıklıkla yer bulmuştur’’ dedi.
       
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de gazetecilerin intihar olayları hakkında haber çerçevesini aşan, okuyucuyu etki altında bırakabilecek detayları yayınlamamaları gerektiğini söyledi.