Gündem
16 Kas 2011 12:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:00

MEDYA SANIK SANDALYESİNDE!

İngiltere'de bu yılın en önemli gündem maddesi olan Telekulak Skandalı, medya organları hakkında daha geniş bir soruşturmanın başlatılmasıyla sonuçlandı.

Murdoch’a ait başta kapanan News of the World (NoW) gazetesi olmak üzere, birçok gazetenin, haber takibi bahanesiyle istihbarat örgütü gibi çalışarak birçok kimseyi dinlediğinin ortaya çıkmasıyla başlayan tartışma, önümüzdeki günlerden itibaren yeni bir boyuta taşınacak.
Üst düzey yargıçlardan Lord Brian Leveson, Başbakan David Cameron’ın emriyle oluşturduğu soruşturma komisyonunun çalışmalarını başlattı. Yalnızca Murdoch’a ait gazeteleri ya da basın organlarını değil, aynı zamanda BBC dahil tüm televizyon kanallarını ve hattâ sosyal medyayı da kapsayan soruşturmanın ilk aşamasında, kişilere yönelik herhangi bir araştırma söz konusu olmadan, medyanın toplum ve devlet nezdindeki rolü üzerinde durulacak.
 
Daily Mirror da mı dinletti


Yargıç Leveson, “Bugünkü yapısıyla medya, hukukun üstünde mi? Polise ve siyasetçilere aşırı derecede yakın mı” gibi soruların yanıtlarını arayacaklarını vurguladı. Önceki günkü ilk oturumda NoW Gazetesi’nin 28 çalışanının kendileri için haber takibi yapan dedektifle bağlantı halinde olduğunun belirlendiği belirtildi. Ayrıca The Sun ile Daily Mirror’ın da söz konusu kişiden hizmet aldığı kuşkusu belirdi.


Haberin kuralları yeniden belirlenecek

Her oturumu internetten canlı olarak yayınlanacak olan Leveson Soruşturması, önümüzdeki yılın Eylül ayına kadar tamamlanacak. Soruşturmanın sonunda komisyon, bir rapor hazırlayacak ve bu raporda, medya konusunda hükümete bazı tavsiyelerde bulunacak. İngiliz hükümetininse, bu tavsiyelerden yola çıkarak, medya organlarını ilgilendiren kanunlarda kaydadeğer değişiklik ve yeniliklere gitmesi bekleniyor.

Hürriyet