Gündem
23 Eyl 2011 16:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:50

MEDYA ÖNÜNDE KAVGAYA TEDBİR

Medya önünde vekil kavgalarına tedbir niteliğinde bir uygulama geliyor.

TBMM Başkanlığı, ihtisas komisyonlarının çalışma usul ve esaslarıyla ilgili yönerge taslağı hazırladı. Taslak konusunda Meclisteki siyasi parti gruplarının görüşü istendi.
Tasarı veya teklifin Anayasaya, ilgili mevzuata ve kanun yapım tekniğine uygunluğu Araştırma ve İnceleme Bürosu uzmanlarınca hazırlanan inceleme formu da dikkate alınarak incelenecek. Tasarı veya teklifle değiştirilen kanunların veya sadece ilgili maddelerinin veya atıf yapılan diğer kanunların listesi ve metinleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararları da hazırlanacak.

Komisyonlar, üyelerin üçte birinin ya da ilgili bakanın istemi üzerine kapalı oturum yapabilecek. Kapalı oturumlara sadece komisyon üyeleri, bakanlar ve yeminli görevliler katılabilecek.

Parlamento muhabirleri, izinli olarak komisyon toplantılarını kendilerine ayrılan yerlerde izleyebilecek. Komisyon toplantılarında film ve fotoğraf çekimleri, komisyon başkanının iznine bağlı olacak. Toplantının başında görüntü alınması için kameralar içeri alınabilecek, görüntü alındıktan sonra dışarı çıkarılacak. Ancak yazılı basın toplantıyı izleyebilecek. Komisyon; basın mensuplarının toplantıyı baştan sona izlemesine ya da içeri alınmamasına karar verebilecek.

''TBMM Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge Taslağı''; TBMM üyelerine ve komisyonlarda görevli personele, ihtisas komisyonlarının oluşumu, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları konusunda, İçtüzük hükümleri ve teamülleri çerçevesinde yardımcı olma, uygulamada ortaya çıkan tereddütleri giderme ve komisyonlarda uygulama birliğini sağlamayı amaçlıyor.
Taslakta, Plan ve Bütçe, KİT, İnsan Haklarını İnceleme, AB Uyum Komisyonu ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda, siyasi parti gruplarının yanı sıra bağımsız milletvekillerinin de temsil edilmesine fırsat tanınıyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda iktidar grubu ve gruplarına en az 25 üye verilmek şartıyla siyasi parti grupları ve bağımsızların oranlarına göre temsili göz önünde tutulacak.

Bağımsız milletvekilinin grubu bulunmayan siyasi partiye geçmesi veya grubu bulunmayan bir siyasi partiye mensup milletvekilinin partisinden istifa ederek bağımsız kalması, komisyon üyeliklerini sona erdirmeyecek.

İzinsiz veya özürsüz olarak üst üste üç toplantıya veya bir yıl içindeki toplantıların üçte birine katılmayan komisyon üyesi, mensubu olduğu siyasi parti grubunca komisyondan geri çekilebilecek.