Gündem
27 Şub 2023 15:18 Son Güncelleme: 27 Şub 2023 15:24

Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem! Enkaz altında kalanlar var!

Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem oldu. 5.6 büyüklüğündeki depremde bazı binaların çöktüğü ifade edildi. AFAD bir kişinin hayatını kaybettiğini yaralıların hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise baba ve kızının enkaz altında kaldığını açıkladı. Son belirlemelere göre enkaz altında kalanlardan bir kişiye ulaşıldı. Enkaz altından kurtarılan Ali Şahingil kurtarıldı.

Malatya'da saat 12.04'te 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Çevre illerde de hissedilen deprem, 6,96 kilometre derinlikte gerçekleşti. Deprem, Malatya'nın yanı sıra Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Şanlıurfa gibi civar illerde de hissedildi. Depremin etkisiyle Malatya'daki hasarlı bazı binalarda da göçük oluştuğu öğrenildi. Öte yandan sarsıntının ardından vatandaşların meydanlara toplandığı görüldü.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başklanlığı'ndan Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin yapılan açıklamada, "Deprem sonrasında, saha tarama çalışmaları sonucunda yıkılan binalar olduğu tespit edilmiş olup, arama kurtarma ekiplerimiz bölgeye hızlıca sevk edilmiş ve çalışmaya başlamışlardır. Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi; riskli binaların etrafında bulunulmaması önem arz etmektedir" denildi.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

AFAD Başkanı Yunus Sezer'in yaptığı açıklamaya göre, "5 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. 69 yaralımız hastanelere sevkedildi."

2 KİŞİ ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILDI

70 yaşlarındaki Ali Şahingil, bugün eşyalarını almak için binaya girdi. Depreme yakalanan Şahingil, enkaz altında kaldı. Arama- kurtarma ekipleri, yaptıkları çalışma sonucu Şahingil'e ulaşarak enkazdan sağ çıkardı. Ali Şahingil, sağlık görevlilerince ambulansla hastaneye kaldırıldı. 

Devam eden alışmaların ardından enkaz altında bir kişiye daha ulaşıldı. 

BAKAN KOCA AÇIKLAMA YAPTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Saat 12.04'te, Malatya Yeşilyurt'ta 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş İl Ambulans Servisi Başhekimliklerimizle irtibat halindeyiz. UMKE ve 112 Acil ekiplerimiz bölgede görevde. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun." dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: BABA VE KIZ ENKAZ ALTINDA KALDI

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise baba ve kızının enkaz altında kaldığını açıkladı.

ORHAN TATAR: KAYA DÜŞME TEHLİKESİ OLABİLİR

Şu ana kadar 5 ile 6 büyüklüğündeki 45 artçı sarsıntı var. Bugün meydana gelen depremi yine bu büyük depremlerin meydana geldiği sistem içerisinde oldu. Şu ana kadar 10 bin 282 artçı meydana geldi. Yaklaşıl 6 ayda kaydettiğimiz depremleri 3 haftada kaydettik. 3-4 arası Depremlerin sayısı 1963  4-5 aradı 671 ve 5-6 arası ise toplam 45. 5 ve üzeri artçı sarsıntılar olacaktır. Artçılar sonrası kırsal alanlarda kaya düşmesi tehlikesi olabiliyor.

KANDİLLİ: BU DEPREMLER DEVAM EDECEKTİR

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5,6 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin açıklama yaptı. Özener, "Bunların büyüklüklerinin 5,6 civarı olması gayet doğal olduğu sonucunu işaret etmiştik. Bu deprem de onlardan bir tanesi, Malatya civarında olan bir deprem. Böyle depremler olacaktır. Bu depremleri maalesef yaşayacağız" dedi. Özener, bu büyüklükteki artçı depremlerin devam edeceğini belirterek hasarlı binalardan uzak durulması gerektiği konusunda uyardı. 

BAKAN ÖZER: 22 BİNA YIKILDI

Depremde ilk belirlemelere göre 22 binanın yıkıldığını söyleyen Özer, "20 vatandaşımızı hemen hastanelere intikal ettirdik. 5 vatandaşımızı da enkazlardan kurtardık." dedi.

İlk belirlemelere göre can kaybı yaşanmadığını kaydeden Özer, "Tüm ekiplerimiz, şu anda sahada. Yıkılan binalarda enkaz başında ekiplerimiz. İnşallah tüm vatandaşlarımızı kurtaracağız." ifadelerini kullandı.