Magazin
19 Haz 2023 15:48 Son Güncelleme: 19 Haz 2023 15:51

Mahkemeden Banu Alkan'a kötü haber geldi! İşte ödeyeceği ceza...

Afrodit lakabıyla bilinen Banu Alkan, 2016 yılında çıkan şarkısı ‘Beyaz Orkide’yi müzisyen Nicole Rona’nın sesinden söylediği gerekçesiyle ‘mali ve manevi haklara tecavüz’ suçundan 6 bin 80 lira adli para cezasına çarptırıldı.

Şarkıcı ve oyuncu Banu Alkan’ın müzisyen Nicole Rona’nın sesini izinsiz olarak 'Beyaz Orkide' adlı şarkıda kendisine aitmiş gibi kullandığı iddiasıyla yargılandığı dava karara bağlandı.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Banu Alkan ile avukatı Yusuf Peksak hazır bulundu. Duruşmaya katılmayan Nicole Rona'yı ise avukatı İlyas Geyik temsil etti.

'BENİM ESERİMDE ONUN NE İŞİ VAR?'
Duruşmada savunma yapan sanık Alkan, "Ben profesyonel çalışan bir sanatçıyım. ‘Beyaz Orkide’ isimli eserin söz ve müziği benim adıma kayıtlıdır. Eserin yönetmeni ve aranjörü kanser nedeniyle vefat etmiştir. Bu eser piyasaya çıkmadı. Müşteki, ‘eser piyasaya çıksaydı firmayı şikayet ederdim’ şeklinde konuşmuştur. Eserin nakarat kısmındaki ses bana aittir. Bu şarkıyı stüdyoda defalarca okudum. Nicole Rona, pilot okuma için stüdyoya gelmiştir. Nakarat kısmını izinsiz kullanmışım diyor. Benim eserimde onun ne işi var? Ben kazanç maksatlı bir şarkı okumadım. İbrahim Tatlıses’in de şarkısını okuyabilirim. Söz konusu şarkıyı ticari maksatla kullanmadım” dedi. Daha sonra son sözü sorulan Alkan, ‘’Benim ses tonum dünyaca bilinen ses tonu. Beraatımı talep ederim’’ diye konuştu.

6 BİN 80 LİRA ADLİ PARA CEZASI
Kararını açıklayan mahkeme, sanık Banu Alkan’ı ‘mali ve manevi haklara tecavüz’ suçundan 6 bin 80 lira adli para cezasına çarptırdı. Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması ve duruşmadaki tutum ile davranışlarını da dikkate alan mahkeme, bu cezadan hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.