Televizyon
24 Eki 2012 09:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:18

KURBAN KESMEK İSLAM'DA YOK ŞAMAN KÜLTÜRÜNDE VAR!

Pelin Çift'e konuk olan İhsan Eliaçık, kurban kesme geleneği ile İslam arasındaki ilişkinin Türkiye'de yanlış biçimlendiğini söyledi.

Habertürk ekranlarında Pelin Çift'e konuk olan muhalif İslamcı aydın İhsan Eliaçık yine ezber bozan açıklamalarıyla gündemde. Kurban bayramının  kökeni ve amacı üzerine konuşan Eliaçık, kurban kesme geleneği ile İslam arasındaki ilişkinin Türkiye'de yanlış biçimlendiğini söyledi.

HACCA GİTMEYENLERİN KURBAN KESMESİ GİBİ BİR VECİBE YOKTUR

"Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın savunduğu görüş Hanefi mezhebinin içinde küçük, azınlık ve marjinal bir görüştür." diyen Eliaçık, Türk insanındaki kurban kesme geleneğinin İslam ve Kuran değil Şaman kültüründen geldiğini savundu. İslamın Kurban Bayramı ile aslında yoksullarla dayanışmayı emrettiğini belirten Eliaçık "Diyanetimizin söylemesi gereken bir şey var. Hacca gitmeyenlerin kurban kesmesine gerek yok demesi lazım. Ama bunu diyemiyorlar. Gerçek budur. Hacca gitmeyenlerin kurban kesmesi gibi bir vecibesi yok." diye konuştu.

KURBAN KESME GELENEĞİ HANEFİ MEZHEBİNDEKİ KÜÇÜK BİR GRUPTA VARDIR

"Sadece Hanefi mezhebine bağlı küçük bir gruba göre herkesin kurban kesmesi gerekir. Kevser suresinde namaz kıl kurban kes dendiği iddia edilir. Onun da namaz kılmak kurban kesmekle alakası yoktur. Allah'tan destek iste ve güçlüklere göğüs ger denmektedir orada. Namaz kıl kurban kes demek değildir. Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın savunduğu görüş Hanefi mezhebinin içinde küçük, azınlık ve marjinal bir görüştür. Asıl benim savunduğum görüş çoğunluğun görüşüdür. Durum amuda kalkılarak tersiymiş gibi gösteriliyor."

"TÜRKİYE'DE KURBAN KESME GELENEĞİNİN KAYNAĞI İSLAM DEĞİL ŞAMAN KÜLTÜRÜDÜR"

"Türkiye üzerinde kurbanın bu kadar yaygın olmasının nedeni Kuran ve İslam değildir. Şaman kültüründen kaynaklanıyor. Şaman kültüründe namaz kılmak ve tapınak yoktur, Şaman kültüründe dinin direği kurban kesmektir. Bir kurban ritüeli dört saat sürer. Kurban kesmeyene dindar denmez. Kurban kesilir alınlara sürülür, tanrının günahlarımızı af etmesi için mutlaka kurban kesilmesi gerektiği söylenir. Kurban açık alanda kesilir. Yurdum insanının ısrarla açık alanda kurban kesmek istemesinin sebebi nedir biraz düşünsünler. İslamdan kaynaklamıyor ki. Genetiğimize sinmiş bir Şaman kültürü var. Kuran'ın dediği yapılsaydı bu kadar yaygın şekilde kurban kesilmesine gerek kalmayacaktı."

"KURBAN KESECEĞİNİZE DİREK YOKSULLARA YARDIM EDİN"

Tam tersine benim görüşüme göre, kurban kesmesi gerekenler ki bunun için hacca gitmesi gerekir ama illa ki ben de onlara katılmak istiyorum diyorsa kurbanın parasını fakire garibana bizzat kendi eliyle vermelidir. İnsanlara şöyle yapın böyle yapın demektense bek kendi yaptığımı söyleyeyim. Ben kurban kesmiyorum. Hacca gidenlerin kurban keseceği gibi bir dini vecibe yoktur. Ama insanların tamamının yoksulu doyurmak öksüzü kayırmak her bayramda bir garibanla tanışmak ve o tanışıklığı ömür boyunca sürdürmesi her müslümana farzdır. Onun için her müslüman bir gariban bulmalı ve elindeki kurban parasını ona vermelidir. Asıl farz olan budur. Zaten Kurban kelimesinin etimolojik olarak garibanlar garip gureba ile alakası var. Kurban bayramı demek garip gureba bayramı demektir."