Dünya
07 Eki 2021 08:45 Son Güncelleme: 07 Eki 2021 08:50

Koronavirüs aşısıyla ilgili flaş gelişme! İsveç ve Danimarka’da kullanımı durduruldu...

İsveç ve Danimarka Moderna’nın koronavirüs aşısını 30 yaş ve altına yapmayı durdurdu.

İsveç ve Danimarka’nın kamu sağlığı daireleri Çarşamba günü Moderna’nın koronavirüs aşısını 30 yaş ve altına yapmayı durdurdu. Euronews'in haberine göre İsveç ve Danimarka kamu sağlığı daireleri önlemin gerekçesinin ‘Kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması yan etkisi riskinin arttığı yönünde görülen işaretle’ olduğunu bildirdi.

İsveç’in baş salgın uzmanı Anders Tegnell durumu yakından izlediklerini ve Koronavirüs aşılamasının her zaman güvenli şekilde devam ettiğinden, aynı zamanda etkili koruma sağladığından emin olmak için hızlı hareket ettiklerini kaydetti.

İLK KEZ İSVEÇ’TE 18 YAŞ ALTINA YAPILMAYA BAŞLANMIŞTI

Avrupa İlaç Dairesi Temmuz ayında Moderna’nın koronavirüs aşısının 12-17 yaş arası çocuklara yapılmaya başlanmasını tavsiye etmişti. Böylece aşı ilk kez 18 yaş altı çocuklara uygulanmaya başlamıştı.

Moderna’nın Corona virüsü aşısının 27 üyeli Avrupa Birliği’nde 18 yaş ve üstündeki nüfusa uygulanmasına Ocak ayında yeşil ışık yakılmıştı.

Şu ana kadar yetişkinlere yüzlerce milyon Moderna aşısı uygulandı. Yaşları 12 ile 17 arasında değişen 3 bin 700 çocukla yapılan bir çalışmada aşının yetişkinlerdekine benzer bağışıklık koruması sağladığı ve deneye katılan çocuklarda koronavirüs vaka sayısının artmadığı gözlenmişti.

Aşının yetişkinlerdeki yan etkileri olan kolda ağrı, baş ağrısı, yorgunluk çocuklarda da en çok görülen yan etkiler arasında sıralanmıştı.

İLAÇ DAİRELERİNDEN ERGENLER VE GENÇ YETİŞKİNLER İÇİN UYARI

ABD ve Avrupa Birliği ilaç daireleri Moderna ve Pfizer’in Corona virüsü aşılarının ergenlerde ve genç yetişkinlerde göğüs ağrısı ve kalp enflamasyonuna neden olan nadir görülen bir reaksiyonla bağlantılı olabileceği konusunda temkinli açıklamalar yapmıştı.

ERKEKLERDE DAHA YAYGIN

İsveç ve Danimarka yetkilileri kalp semptomlarının çoğunlukla kendiliğinden geçtiğini, ancak doktor tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti. Bu semptomların Covid-19 gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle erkeklerde görülmesi daha yaygın. 2019’da 30 yaşın altındaki yaklaşık 300 kişi kalp kası iltihaplanması (miyokardit) nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Veriler bu vakaların Covid-19 aşısı olanlarda, özellikle de ergenlik çağındaki ve genç yetişkin erkeklerde arttığına işaret ediyor.

AŞILAMADAN SONRA 4 HAFTA İÇİNDE ORTAYA ÇIKABİLİYOR

Nordic tarafından yapılan yeni bir inceleme bu bağlantının, Moderna’nın Koronavirüs aşısında özellikle ikinci dozdan sonra daha belirgin olduğunu ortaya koydu.

Araştırma sonucunda riskteki artışın aşılamadan dört hafta sonra genellikle de ilk iki hafta içinde görüldüğü belirtildi.

İsveç ve Danimarka kamu sağlığı daireleri bu yaş gruplarına Moderna yerine Pfizer’in aşısının tavsiye edileceğini bildirdi.