Televizyon
10 Kas 2011 19:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:59

'KÖLELİK SÖZLEŞMESİ' FORMATTA VAR! BİRGÜN'DEN ACUN MEDYA'YA YANIT!

BirGün gazetesi, “Acun ile sömürülmeye var mısın yok musun?” haberine Acun Medya'nın yaptığı açıklamaya yanıt verdi.


İşte gazetenin yarınki baskısında yayımlanacak olan o yanıt...


’Kölelik sözleşmesi’ formatta var!

Dün BirGün’de yayımlanan “Acun ile sömürülmeye var mısın yok musun?” başlıklı manşet haber çok ilgi çekti. Haberde, televizyondaki popüler şov-yarışma programlarında katılımcılara imzalatılan sözleşmelerle onların hayatına adeta el konduğu vurgulanmış, bu yarışmalardan birine örnek olarak da Show TV’de yayınlanan “O Ses Türkiye” adlı program ele alınmıştı. Haberde, sözleşmedeki ağır maddelerle yarışmacıların geleceğinin tamamen ipotek altına alınması, geçmişte yaptıkları bestelerin ve hatta kişiliklerinin bile yarışmayı düzenleyen şirketin malı haline getirilmesi eleştirilmişti.

"İDDİALAR TAMAMEN HAKSIZ BİR SUÇLAMADIR"
“O Ses Türkiye” adlı yarışma programının yapımcısı Acun Medya dün konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Her ne hikmetse gazetemize yollanmayan ve bizim medya sitelerinde görünce haberdar olduğumuz açıklamayı kısaltmadan (ve Türkçesini düzeltmeden) yayımlıyoruz:  “Birgün Gazetesi’nin dünkü sayısında Acunmedya hakkında ileri sürülen iddialar tamamen haksız bir suçlamadır. Dünyada O Ses Türkiye’nin yayınlandığı her ülkede birebir aynı olan ve format sahibi Talpa Media’nın şart koştuğu bir sözleşmeyi Acunmedya’nın kendi icadıymış gibi gösterme çabasını şaşkınlıkla karşılıyoruz. Yarışmacı adaylarımız, dünyadaki standart sözleşme örneğini okuyup bütün koşullarıyla mutabık kalarak imzalamaktadır. Yayınlandığı ilk günden itibaren Türkiye’yi ekran başına kilitleyen O Ses Türkiye’yi karalamanın kime ne faydası olacağını anlamakta güçlük çekiyoruz.”

NEYİ DÜZELTİYOR BELLİ DEĞİL
Görüldüğü gibi Acun Medya’nın yaptığı açıklamada Onur Erem’in haberinin eksik, yalan ya da yanlış olduğuna dair hiçbir ifade bulunmuyor. Yapılan açıklamada sadece sözleşmenin orijinal formattan birebir alındığı vurgulanıyor. Oysa, haberimizde aksi söylenmiş değil. Tam tersine BirGün’ün manşet haberinde yer alan uzman görüşlerinden birinde şu ifadelere yer verilmiş: “Bu tür sözleşmeler genellikle yurtdışındaki sözleşmeler çevrilerek hazırlanıyor.” Hal böyleyken, Acun Medya’nın neyin açıklamasını yaptığı, bu açıklamada neyi düzelttiği hiç belli değil.

HOLLANDA’DA VARSA BİZDE DE OLUR
Açıklamayı bir kez daha okuduğumuzda anlıyoruz ki Acun Medya, sözleşmenin format sahibi Talpa Media tarafından hazırlandığını belirterek şu mesajı veriyor: “Dünyada bu programın yayımlandığı her ülkede bu sömürü sözleşmesi yapılmaktadır bizde neden olmasın?” Acun Medya hiç kusura bakmasın, hayatın her alanında sömürüye karşı olan gazetemiz BirGün, eğlence sektöründeki sömürüye de karşı çıkmayı sürdürecektir. Eğer programın yayımlandığı diğer ülkelerde de bu sömürü sözleşmeleri imzalatılıyorsa onları haberleştirme görevi de o ülkelerde, emekten yana yayın yapan gazetecilere aittir. BirGün gazetesi “ABD’de idam var bizde niye olmasın” mantığında olmadığı gibi “Hollanda TV’sinde sömürü varsa bizde de olabilir” anlayışını da paylaşmamaktadır. BirGün medya sayfası olarak ışıltılı dünyanın perde arkasını gösteren, gazetecilik kurallarına tümüyle uygun bu önemli haberden dolayı Onur Erem’i kutluyor, bu tür haberlerinin devamını diliyoruz.

Ahmet Meriç Şenyüz/BirGün

ACUN ILICALI'DAN ŞOK SÖZLEŞME! İSYAN ETMEK BİLE YASAK!

ŞAŞKINLIKLA KARŞILIYORUZ! ACUN MEDYA'DAN AÇIKLAMA!