Gündem
07 Ağu 2023 15:14 Son Güncelleme: 07 Ağu 2023 21:00

Kocaeli’deki TMO deposunda patlama! Derince Limanı'ndan dumanlar yükseldi

Kocaeli'de Derince Limanı mevkiinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda patlama meydana geldi. Patlama tüm kentte hissedilirken bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, patlamada 12 kişinin yaralandığını, 3 kişinin entübe edildiğini açıkladı. TMO'dan yapılan açıklamada, "Patlamanın toz sıkışması nedeniyle olabileceği değerlendirilmekte olup, detaylı teknik inceleme sonucunda sebebi netleşecektir" denildi.

Olay, saat 14.35 sıralarında Derince Limanı'nda bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin(TMO) silosunda meydana geldi. TMO silosundaki patlama tüm kentten hissedildi. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine TEM ekiplerinin de sevk edildiği öğrenildi.

PATLAMADA 3'Ü AĞIR 12 YARALANDI

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, patlamada yaralanan 12 kişiden 3’ünün entübe edildiğini açıkladı. Büyükakın, "Aldığımız bilgilere göre toz sıkışmasından kaynaklı olduğunu öğrendik. Hububat yüklenirken boşaltılırken toz sıkışması durumu olabildiğini bunun da zaman zaman patlama olabileceğini ifade ettiler. Arkadaşlarımız gerekli incelemeleri yapacak, daha teknik bilgiler onlar tarafından verilecek. 12 yaralı arkadaşımız var, 3'ü entübe. Diğerlerinin durumu iyi. Sağlık çalışanlarımız gerekenleri yapıyorlar. Alanda yeni bir toz sıkışmasından dolayı patlama riski olmadığını düşünüyoruz. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Toplam 60 tane silo var. 13 tanesinde yıkım olduğu söyleniyor. Bir ihmal varsa gereken yapılır" ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA: 3 YARALI YOĞUN BAKIMDA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamada yaralanan 12 kişinin sağlık durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kocaeli Derince Toprak Mahsulleri Ofisi deposunda meydana gelen patlamadan 12 kişi etkilenmiş olup, 3’ü yoğun bakımda entübe durumdadır. Yaralıların tedavileri Kocaeli Şehir Hastanesi, Derince Devlet, Seka Devlet ve Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

TMO'DAN AÇIKLAMA GELDİ

TMO'dan yapılan açıklamada, "Patlamanın toz sıkışması nedeniyle olabileceği değerlendirilmekte olup, detaylı teknik inceleme sonucunda sebebi netleşecektir" denildi.

"BUĞDAY TOZU KAYNAKLI SIKIŞMA"

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Derince Limanı'ndaki patlamayla ilgili olarak şunları söyledi:

"Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında buğday tozu kaynaklı olduğunu düşündüğümüz bir sıkışma nedeniyle patlama olduğunu değerlendiriyoruz. İlk andan itibaren UMKE ekiplerimiz, sağlık, AFAD, arama kurtarma ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Arkadaşlarımızı süratle olay yerinden kurtardık ve en kısa sürede sağlık teşkilatlarına gönderdik. Patlama nedeniyle oluşabilecek tehlikelere karşı güvenlik ekiplerimiz gerekli tedbirleri alıyorlar. Enkaz altında kimsenin olmadığını da belirtmek istiyorum. Buğday tozu sıkışması dışında bir patlamada emare söz konusu değil. Konunun uzmanları çok yönlü bakıyorlar."

"GÖÇÜK ALTINDA KALAN 1 VATANDAŞIMIZ KURTARILDI"

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Bugün, saat 14.50 sıralarında, liman bölgesinde bir patlama meydana gelmiştir. Patlama sonucunda meydana gelen yangına; AFAD, emniyet, jandarma, itfaiye ve 112 ekipleri tarafından müdahale edilmektedir. Patlama sonucunda göçük altında kalan 1 vatandaşımız kurtarılmıştır" ifadelerine yer verildi.

BAKANLIK: GEMİLERDE OLUMSUZ DURUM YAŞANMADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kocaeli'nin Derince ilçesinde TMO silolarında meydana gelen patlamada limanda bulunan gemilerde olumsuz bir durumun yaşanmadığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, "Yapılan kontrollerde, limanda bulunan gemilerde herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir. İstanbul Kuruçeşme'de bulunan Nene Hatun Acil Müdahale Gemi'miz ve Tuzla'da konuşlu bulunan şark römorkörümüz kalkışa hazır beklemektedir. TMO silolarında yaşanan patlamanın kıyıdan içeride olması dolayısıyla KIYEM-3 botumuz olay yerinde hazır bir şekilde beklemektedir" ifadelerine yer verildi.

DERİNCE BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

CNN TÜRK yayınına bağlanan Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, "14.40'ta büyük bir gürültüyle deprem oluyor diye endişelendik, sonra patlama olduğunu öğrendik. Patlamanın sebebini bilemiyoruz, şu an arkadaşlar boşaltma harekatıyla ilgili çalışıyorlar. Tahliyeden kastımız patlayan ürünün altında kalan var mı, o da önemli. Ben 4 yaralı gördüm, ayakta gittiler, çok ciddi değildi. Ayakta, gayet sağlıklılardı. Ben 1 kilometre uzaktaydım, hissedince hemen olay yerine geldim. Gölcük'ten de hissedildi. Olay tamamen 25 metrelik bir alan içerisinde vuku buldu. Olay ciddi ama lokal olarak. Buğday kepçelerle boşaltılıyor, altında biri var mı yok mu ona bakılıyor. 40'a yakın silo var burada, onların 2 tanesi patladı. Buradaki tozdan korunmak için çalışan arkadaşlar maske takıyor. Patlamanın tam hizasına gelen bazı camlarda patlama meydana gelmiş." dedi.