Gündem
21 Mayıs 2010 12:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:18

KARAMEHMET, RUSLARIN TURKCELL'İ ELE GEÇİRME PLANINI NASIL BOZDU?

Mehmet Emin Karamehmet, Rus ortağı Alfa Group'un Turkcell'i ele geçirme planını engelledi.

Turkcell’in kavgalı olduğu Rus ortağı Alfa’ya ait bir şirket olan Altimo, Karamehmet’e kullandırdığı yaklaşık 1.5 milyar dolar kredinin zamanında ödenmediğini iddia ederek borcun karşılığı olarak rehin edilen yüzde 13.8’lik Turkcell hissesinin kendisine verilmesini talep etmişti. Bu karara Virgin Adaları’ndaki mahkemede itiraz eden Karamehmet istediği kararı çıkardı. Mahkeme kredinin ödendiğine ve hisse takasına gerek olmadığına karar verdi.
Alfa Group ile Çukurova Grubu arasında 2005 yılında yapılan anlaşma gereğince Alfa, Çukurova’ya 1.7 milyar dolar kredi vermiş ve bu gruba ait bir şirket olan Altimo, Turkcell’in yüzde 13.8 hissesi üzerinde rehin uygulamıştı. Karamehmet’in kendisine 357 milyon doları ana para ve 217 milyon doları da faiz olmak üzere sadece 574 milyon dolar ödeme yaptığını, kalan borcun ise 1 milyar 350 milyon dolar olduğunu iddia eden Rus Alfa, Karamehmet’in bu borcu zamanında ödeyemediğini ve temerrüde düştüğünü açıklamıştı. Dava açan Rus grup rehin edilen Turkcell hisselerinin kendisine verilmesini talep etmişti.

Yurtdışına özel izinle uçtu
Karamehmet’in 16 kez temerrüde düştüğünü iddia eden Alfa’ya karşılık Çukurova ise ödeme yapmak istediklerini, paranın hazır olduğunu ancak Rus tarafının parayı almadığını belirterek dava açtı.
Mahkeme hafta içi önemli bir karar vererek Karamehmet’in borcunu ödemeye çalıştığına ancak Alfa’nın parayı reddederek Turkcell hisselerini haksız şekilde talep ettiğine karar verdi.
Mahkeme Rus Alfa’yı haklı görseydi Karamehmet azınlığa düşebilecekti.Yurtdışına çıkış yasağı bulunan Karamehmet’in dava için özel izin ile Virgin Adaları’na gittiği ve ifade verdiği öğrenildi.