Gündem
06 Şub 2023 13:22 Son Güncelleme: 06 Şub 2023 14:11

Kandilli Rasathanesi’nden ‘artçı deprem’ açıklaması! ‘Şu ana kadar toplam…’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra 100 kadar artçı sarsıntı meydana geldiğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, düzenlenen basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı.

“Bu coğrafyada 24 yıldır gördüğümüz en büyük depremle karşı karşıyayız. Sınırlarımızı aşıp Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti, Irak ve Suriye'de hissedildi, hatta bazı yerlerde can kaybına yol açtı. Şu anda kadar 100 tane artçı deprem meydana geldi. Bunların da yaklaşık 53 tanesi 4'ün üzerinde. İlerleyen zamanda küçük artçı depremler çözüldükçe sayılar artacaktır. 7 tanesi 5'in üzerinde oldu. Bir tanesi da ana artçı şoku olarak 6.6'lık bir depremiz var. Bu depremlerin yoğunluğunu azaltarak önümüzdeki günlerde devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu depremler bir yıl kadar sürebilir.”

Prof. Dr. Özener sözlerine şöyle devam etti:

“Aynı zamanda tsunamileri de inceliyoruz. 14 farklı ülkeye uyarı verdik. 3 farklı noktada deniz seviyesindeki yükselmeleri inceledik. Gazi Mağusa'da 17 santimetre, Mersin'de 13 santimetre, İskenderun'da 13 santimetre bir dalga yüksekliği var. Kıyıdan bu kadar içeride olan bir tsunami etkisi yaratabiliyor.”