Gündem
28 Nis 2024 09:55 Son Güncelleme: 28 Nis 2024 09:55

‘Sabıkalı’ şirkete deprem piyangosu! Yaptığı stadyum kaymıştı…

Kamuda yaptığı stadyum altı yıl dayanmayan şirkete deprem ihalesi verildi. 2017 yılında 147 milyona yaptığı Samsun 19 Mayıs Stadyumu çatlayan şirket, Hatay Yayladağı’nda 1 milyar 274 milyona 457 adet deprem konutu yapacak. O ihalenin belgelerine MedyaRadar ulaştı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, kamu kurumları, eksik yaptıkları iş nedeniyle adları ‘sabıkalı’ ya çıkan şirketleri ödüllendirmeye devam ediyor. Merkezi Giresun’da bulunan Ali Acar İnşaat tarafından 2017 yılında yapılan Samsun 19 Mayıs stadyumu tribünleri ve duvarlarında çatlaklar meydana geldi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, 147 milyona yapılan stadyumun ‘Güvenli’ olduğunu açıklasa da taraftarlar bir hayli endişeliler.  Samsun'da bunlar yaşanırken, stadyumu yapan şirket adeta deprem bölgesine üs kurdu. TOKİ, yaptığı stadyum altı yıl dayanmayan şirkete deprem konutu yaptıracak.

 

DEPREM BÖLGESİNDEN ÜÇÜNCÜ İHALE

21 Mart 2024 tarihinde sözleşmesi yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 1 milyar 434 milyon 757 bin lira olarak belirlendi. 21b’ye göre pazarlık usulü yapılan ‘Hatay İli Yayladağ İlçesi Eğerci Mahallesi 467 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İşi’ ihalesine  dokuz firma davet edildi. Rekabet koşulları oluşmadan gerçekleşen ihaleyi Ali Acar İnşaat kazandı. TOKİ ile Ali Acar İnşaat arasında imzalanan sözleşmenin bedeli 1 milyar 274 milyon lira oldu. 

 

4 MİLYAR 600 MİLYONLUK PİYANGO

Çatlayan stadyum yaptığı için adı ‘Sabıkalı’ya çıkan Ali Acar İnşaat’ın deprem bölgesinden aldığı iki ihaleyle gündeme gelmişti. TOKİ,  yaşanan yıkıcı depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta yapılması planlanan “Türkoğlu ilçesi 1191 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” için 2 Mayıs'ta ihale düzenledi. AKP tarafından istediği ihaleyi, istediği firmaya vermek için kullanılan 21b pazarlık usulüyle düzenlenen ihaleyi 2 milyar 472 milyon TL’lik teklifle Ali Acar İnşaat aldı. Şirket bu ihaleden kısa bir süre önce yedi dükkanlı ticaret merkezi yapım ihalesini kazanmıştı. Bu ihalenin sözleşme bedeli ise 958 milyon lira oldu. Samsun 19 Mayıs Stadyumu’nun çatlamasının ortaya çıktığı süre itibariyle şirketin TOKİ’den aldığı ihale ödül parası 4 milyar 600 milyonu buldu. 

TUSKON ÜYESİYDİ!

500 yataklı Şırnak Devlet Hastanesi başta olmak üzere çok sayıda kamu ihalesi alan Ali Acar İnşaat, bir dönemin en popüler kuruluşlarından TUSKON üyesi olduğu ortaya çıktı.

Şirketin ana sayfasında ‘Çürük’ denilen Samsun 19 Mayıs Stadyumu’nun fotoğrafı bulunuyor.

Tanıtımda ise şu ifadelere yer verilmiş: Ali Acar İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi, 1991 yılında Giresun' da kurulmuştur. İhaleli kamu işleri ile özel konut inşaatları yaparak ülke genelinde önemli bir yapım firması haline gelmiştir. Bugüne kadar yapımı uzmanlık ve ileri teknoloji gerektiren ihaleli kamu işleri; sağlık yapıları (çeşitli büyüklükte hastaneler), eğitim yapıları (temel eğitim, lise ve fakülte binaları), Spor Yapıları (Samsun 33.000 Seyirci Kapasiteli Stadyum İnşaat ve çeşitli sosyal tesisler), özellikli hizmet binaları (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Hizmet Binası, çeşitli büyüklükte AVM), kültür ve sanat yapıları ve Özel İdare Hizmet binası ile sayıları on bine yaklaşan nitelikli konut İnşaatlarını zamanında yaparak başarıyla tamamlamıştır.