Gündem
09 Mar 2013 10:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:04

KANDİL ÖCALAN'A NEDEN KARŞI KOYAMAYACAK? ÇANDAR'DAN ŞOK ANALİZ!

Radikal yazarı Cengiz Çandar, Murat Karayılan'ın Öcalan'ın mektubuna cevabını okudu. Bakın, Kandil'deki BDP-PKK görüşmesinde satıraralarında ne gizli.

Çandar, Kandil'in mesajını Öcalan'ınkiyle birlikte okudu. İki mesajın satıraralarındaki vurucu cümleler bakın ne ifade ediyor..

İşte o bölüm

Kandil'in mesajı: İçimiz rahat değil ama Öcalan'ı izlemeye, dediklerini yerine getirmeye devam edeceğiz.

Bunu Murat Karayılan’ın ANF’de (Fırat Haber Ajansı) yayımlanan 10 sayfa uzunluğundaki söyleşisinde öğrendim. Murat Karayılan söyleşisi dikkatle ve birkaç kez, ama özellikle Abdullah Öcalan’ın Milliyet’te yayımlanmış ‘görüşme notları’ ile yan yana getirilerek okunduğunda, ‘Süreç’in neresinde durduğumuz ve muhtemelen nasıl, hangi yönde yol alacağı anlaşılabiliyor.

Ben ilk okuyuşumda da sonrasında da ‘mesajın en somut ve can alıcı’ bölümünü 7. sayfanın başında buldum. Şu cümlelerle ifade edilen bölümde:

“...Biz Önderliğimize tam olarak güveniyoruz ve mektubunda ortaya koyduğu çözüm perspektifini çok büyük bir dikkatle okumak, incelemek ve kararlaşmak durumundayız. Ben açıkça söyleyeyim, bu yüksek düzeyde inanç yaratan ve güven veren duruş olmasa hiç kimse bizi direniş hamlesini yükseltme yolundan caydıramaz.”

Bunun ‘basit tercümesi’ şöyle olabilir: “Bize kalsa, bu ‘Süreç’ten uzak dururduk. Hâlâ da bir dizi kuşkumuz söz konusu. İçimiz rahat değil. Buna rağmen, Abdullah Öcalan’ı izlemeye, dediklerini yerine getirmeye devam edeceğiz. Talimatlarını içimize sindirmeye çalışacağız. Onu karşı koymamız, ‘boşa düşürmemiz’ söz konusu olamaz.”

Kandil’in nerede, niçin ‘zorlandığı’ da Karayılan açıklamaları dikkatle okunduğunda anlaşılabiliyor. Ama şu an için ‘pratik’te önemli olan, ‘Abdullah Öcalan’a sadakat’in teyidi.

Peki, Öcalan ne diyecek?

Nevruz’a doğru, ‘kalıcı ateşkes’ anlamında ‘çatışmasızlık’ ilanı gelecek gibi. Bunun daha öncekiler gibi bir ‘tek taraflı ateşkes’ ilanından öteye unsurlar taşıyacağını da tahmin edebiliriz.

Cengiz Çandar / Radikal

Cengiz Çandar'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın!