Gündem
29 Mar 2014 14:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:03

Kanallar seçim günü için kolları sıvadı! Hangi kanalda kim olacak?

Seçim akşamı için televizyonların seçim özle prgramları birbiriyle yarışacak. Hangi kanalda hangi gazeteciler çıkacak?

30 Mart Pazar günü, kanallarda 30 Mart seçimlerine özel programlar ekrana gelecek. Yüksek Seçim Kurulu'nun yayın yasağının kaldırmasının ardından, seçim sonuçları da ekrana gelecek. İşte, kanalların 30 Mart seçimlerine özel programları:

NTV
NTV, 30 Mart Pazar günü saat 17.30'dan itibaren 'Seçim 2014' programına başlayacak. Seçim gecesi NTV ekranında olacak Erhan Ertürk ve Seda Öğretir, bölge bölge, il il tüm sonuçları aktaracak. Oğuz Haksever ve Ahmed Arpat ise konukları, analizleri ve yorumları ekrana taşıyacak.
Gece boyunca rakamların dilini verilerin analizini seçimler konusunda Türkiye'nin  deneyimli iki ismi, araştırmacılar Tarhan Erdem ve Bekir Ağırdır yapacak.
Özel yayında gazetelerin genel yayın yönetmenleri, Ankara temsilcileri, köşe yazarları, siyaset bilimciler sosyologlar, seçim analistleri yorum ve görüşlerini NTV ekranında izleyicilerle paylaşacak.

Erhan Ertürk
NTV gece boyunca 20’yi aşkın konuğu ağırlayacak. Mehmet Barlas, Murat Yetkin, Ali Bayramoğlu, Levent Erden, Süleymen Seyfi Öğün, İsmet Berkan, Muhsin Kızılkaya, Fuat Keyman,  Markar Eseyan, Erol Katırcıoğlu, Vahap Coşkun ve Rüstem Erkan, NTV ekranlarında sonuçları değerlendirecek isimler olacak.
NTV'nin deneyimli muhabir ve ekran yüzleri 7 bölgeden parti genel merkezlerinden , başkan adaylarının seçim merkezlerinden canlı yayınlarla gelişmeleri aktaracak.
Pazartesi günü ise seçim yayını gün boyunca NTV ekranlarında devam edecek. Sabah saatlerinde Ekonomi Özel’de Gökay Otyam ; Mahfi Eğilmez, Erhan Aslanoğlu ve Güngör Uras'la seçimin piyasalara yansımalarını ele alacak. Gün boyu seçim sonuçları derinlemesine analizler, Türkiye’nin siyasi haritasının nasıl şekillendiğinin yanıtı NTV de olacak.
Erhan Ertürk ve Seda Öğretir  Dokunmatik Ekran teknolojisi ile NTV’nin özel seçim stüdyosundan verileri ekrana taşıyacak.

Seda Öğretir
Türkiye haritası başında her veriye ulaşacak, izleyicisi ile paylaşacak. Sahillerde, doğuda, batıda güneyde, kuzeyde, İç Anadolu’da hangi parti önde, büyükşehirlerin genel rakamları, seçim bölgeleri ve ilçe ilçe oy sayıları da bu ekranlarda yer alacak.

NTV İZLEYENLER NELERİ ÖĞRENECEK?
Seçim gecesi NTV’den ‘akıllı ekran’ aracılığı ile bütün sonuçlar anında takip edilebilecek. Türkiye’nin seçim haritasında renkler il il kazanan partileri gösterirken, bölge bölge, il il, ilçe ilçe oy oranları ekrana yansıyacak. Seçim ekranında 2014 seçimleri genel seçim olsaydı bu sonuçlar Meclis’e nasıl yansırdı milletvekili sayısı ne olurdu , değerlendirmesi de yer alacak.

CNN Türk
CNN Türk'ün seçim yayını, saat 16.00'da Ahmet Hakan ve Cüneyt Özdemir'in sunumuyla başlayacak.
Seçim yasaklarının kalkmasıyla birlikte seçim sonuçlarını ve seçim grafiklerini Emin Çapa, 2009 seçimleriyle karşılaştırarak, dikkat çeken şehirleri, sürprizleri, seçmen davranışlarındaki siyasi değişiklikleri yorumlayacak.
Ankara'daki seçimin nabzını ise, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat tutacak. Fırat, genel merkezlerdeki siyasi atmosferi sıcak bağlantılarla anlatacak.
Ahmet Hakan ve Cüneyt Özdemir'den saat 23.00'te yayını teslim alacak olan Şirin Payzın, medya ve siyaset dünyasının önde gelen isimleriyle seçim sonuçlarını tartışmaya başlayacak.
CNN Türk Seçim Koordinasyon Merkezi'nde, 7 bölgeden sorumlu 7 editör bölgelerin nabzını tutacak, 81 ilde ve ilçelerde gelişen olayları, anlık olararak aktaracak.
- Güven İslamoğlu Karadeniz Bölgesi, - Onur Tan Doğu Anadolu Bölgesi,
- Elif Tekel Güney Doğu Anadolu Bölgesi, - Cem Seymen Akdeniz Bölgesi,
- Ahu Özyurt Ege Bölgesi, - Cansel Poyraz Marmara Bölgesi,
- Sema Ecer İç Anadolu Bölgesi sonuçlarını bildirecek, gelişmeleri yorumlayacak.
A&G Araştırma Şirketinin Kurucusu Adil Gür ve CNN TÜRK'ün deneyimli isimleri; Enver Aysever, Akif Beki, Taha Akyol, Hakan Çelik, Nazlı Ilıcak, Nagehan Alçı, Altan Öymen, Kadri Gürsel, Hüseyin Yayman, Abdülkadir Selvi, Utku Çakırözer, Aslı Aydıntaşbaş gelişmeleri değerlendirecek.
CNN TÜRK'te, seçimin ertesi günü, 31 Mart Pazartesi gün boyu, Deniz Bayramoğlu, Semiha Şahin, Başak Şengül, Saynur Tezel, Nevşin Mengü yerel seçimlerin sonuçlarını deneyimli isimlerle yorumlayacak.

Star TV
Star Televizyonu, 30 Mart Pazar günü 18.00'de seçim günü için hazırlanan özel stüdyodan yapılacak yayını Nazlı Çelik sunacak. Yerel Seçim sonuçları ve değerlendirmesi Pazar akşamı, seçim yasaklarının kalktığı saatten itibaren kesintisiz yayınla Star'da yayınlanacak.
Nazlı Çelik, haber merkezine ulaşan sandık sonuçlarını grafiklerle saniye saniye, ekrana getirecek. Çelik, seçim sonuçlarını gece boyunca Tarhan Erdem, Deniz Ülke Arıboğan, Mehmet Yılmaz, Fehmi Koru, Dengir Mir Mehmet Fırat ve Mehmet Barlas yorumlayacak.
30 Büyükşehir'de, Büyükşehir Belediye Başkanları ve Büyük Şehir Meclisleri, 51 ilde belediye başkanları ve İl Genel Meclisi seçim sonuçları ve bu sonuçlarla ilgili değerlendirmeler, karşılaştırmalı analizler 'Star’da Seçim' programında yer alacak.
Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi karargâhlarından ve liderlerden son haberler, Yüksek Seçim Kurulu, Taksim meydanı, Ankara, İzmir ve Diyarbakır başta olmak üzere seçim yarışının en yoğun geçtiği şehirlerden canlı bağlantılar yapılacak, son dakika haberleri alınacak. Parti liderleri ve belediye başkanlarının zafer konuşmaları ve yaşanan hayal kırıklıkları da naklen ekrana gelecek. 

Fox TV
30 Mart Pazar günü saat 19.30 Fatih Portakal ile Seçim Özel programı Fox TV'de ekrana gelecek. Türkiye'de ilk defa kullanılan özel bir yazılımla derlenen ve anlık olarak değişen seçim sonuçları, hareketli infografiklerle ekranlarına gelecek.  Fatih Portakal ve Gülbin Tosun'un moderatörlüğünde ekrana gelecek Seçim 2014 programına Fikret Bila, Ekrem Dunamlı, Eyüp Can, Murat Yetkin, Aslı Aydıntaşbaş, İsmail Küçükkaya, Adil Gür ve Mustafa Şen konuk olacak.

ATV ve A Haber
ATV, 30 Mart Pazar günü A Haber'le ortak yayın yapacak. Anlık sonuçlar, grafikler ve yorumlara yer verilecek yayın Cem Öğretir ve Banu El'in sumumuyla saat 17.00'den itibaren ATV ve A Haber'de ekrana gelecek.

Habertürk ve Show TV
Ciner Grubu bünyesindeki Habertürk ve Show TV'de 30 Mart Pazar günü seçimlere özel ortak yayın yapılacak.
Saat 18.00de Balçiçek İlter'in sunumuyla Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Erhan Çelik ve Fatih Altaylı'nın konuk olacağı 'Seçim Raporu' programı ekrana gelecek. Aynı saatte Show TV'de de canlı seçim programı yayınlanacak.
Saat 20.00'de Didem Arslan Yılmaz'ın sunumuyla 'Türkiye'nin Seçimi 2014' yayınlanacak.
Ece Üner’in moderatörlüğünde, gazeteciler Fehmi Koru, Ruşen Çakır, Orhan Bursalı, Abdülhamit Bilici ve Nihal Bengisu Karaca'nın konuk olacağı 'Enine Boyuna Seçim' programı ise Habertürk TV ve Show TV'de Saat 22.00'de ekrana gelecek.
Veyis Ateş ve Buse Biçer'in sunumuyla ekrana gelecek 'Türkiye Seçimini Yaptı' programı Saat 00.00'da Habertürk'te ekrana gelecek.

TRT
TRT, 30 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçim sonuçlarını "Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığı"nın hazırladığı "Seçim 2014 Özel" yayınıyla duyuracak. TRT 1, TRT Türk, TRT Haber'in ortak yayınlayacağı seçim sonuçları TRT Türk vasıtasıyla da 5 kıtada izlenebilecek. Saat 18.30'da başlayacak yayında, Yüksek Seçim Kurulu'nun yayın yasağını kaldırmasından sonra sonuçlar yayınlanmaya başlayacak. İl il seçim sonuçları, seçime özel olarak hazırlanan özel yazılımlar, özel tasarım sonuç ve analiz grafikleriyle ekranlara yansıyacak.

UZMANLAR SONUÇLARI DEĞERLENDİRECEK
İl il ve ülke geneli seçim sonuçları aralarında İbrahim Uslu (ANAR), İhsan Aktaş (Genar), Hatem Ete (SETA), Gazeteci ve Radikal Gazetesi yazarı Avni Özgürel, Beril Dedeoğlu, Vedat Bilgin, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'dan oluşan çok sayıda isim TRT'de yorumlayacak.
Seçimleri yurt geneline yayılmış TRT ekipleri izleyecek. 20'den fazla bağlantı noktasından canlı bağlantılar yapılarak seçimin nabzı tutulacak, tüm siyasi partilerin Genel Merkezleriyle canlı bağlantılar kurulacak. Seçim Koordinasyon Merkezlerine bağlanılarak seçimdeki gelişmeler de an be an izleyicilere aktarılacak.

ARTI1

Yekta Kopan, Mirgün Cabas, Yavuz Oğhan ve Can Dündar yönetiminde Türkiye’nin önemli siyaset bilimcileri, gazetecileri ve analistlerinin ağırlanacağı “Seçim + Sonrası” adlı program 30 Mart 2014, Pazar günü saat 15:00’de canlı yayına başlayacak ve gün boyu artı bir tv’de olacak!

Türkiye yerel seçim sonuçlarının ve bunların genel seçime ve cumhurbaşkanlığı seçimine etkilerinin değerlendirileceği “Seçim + Sonrası”, 30 Mart 2014, Pazar günü saat 15:00’te Yekta Kopan’la başlayacak. Saat 18:00’e kadar devam edecek bölümde gazeteci Murat Toklucu ile gazete kupürleri üzerinden seçim tarihi ve müzik yazarı Murat Meriç ile seçim şarkıları konuşulacak. Bu bölümde müzisyen Jehan Barbur, oyuncu Deniz Türkali ve gazeteci Miraç Zeynep de Yekta Kopan’a eşlik edecek. Seçim yasakları kalkmadan önce keyifli bir sohbetle artı bir tv izleyicileri sıcak geceye hazırlanacak.

Tüm gün boyunca canlı yayınla gelişmelerin sıcağı sıcağına takip edilebileceği artı bir tv’de saat 18:00’den itibaren “Seçim + Sonrası” programını Yavuz Oğhan, Mirgün Cabas ve Can Dündar devralacak. Ülkenin çeşitli bölgelerinden muhabir bağlantıları, canlı yayınlar ve stüdyoda renkli grafikler ile seçim sonuçlarının hızlı ve doğru bir biçimde aktarılacağı “Seçim + Sonrası”nda, Türkiye’nin cesur isimleri ile seçim sonuçları analiz edilecek ve sonuçların nasıl bir Türkiye’ye işaret ettiği değerlendirilecek.

Türkiye’nin önemli siyaset bilimcileri, gazetecileri ve analistlerinin ağırlanacağı “Seçim + Sonrası”nda gelişmeler tüm detaylarıyla masaya yatırılacak. Hasan Cemal, Cengiz Çandar, Nuray Mert, Soli Özel, Mesut Yeğen, Aydın Engin, Hayko Bağdat, Prof. İlter Turan, Prof. Meryem Koray, Prof. Ali Çarkoğlu, Prof. Yılmaz Esmer, Ali Bulaç, Ece Temelkuran, Avni Özgürel, Ali Bayramoğlu, Hakan Bayrakçı, Şükran Soner gibi isimlerin katılacağı program 30 Mart 2014, Pazar günü saat 15:00’te başlayacak ve gün boyu devam edecek.