Medya
03 Mayıs 2012 15:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:36

KANALLAR 1 MAYIS'I NASIL GÖRDÜ, HANGİ KANALLAR ÖNE ÇIKTI?

Televizyonlar 1 Mayıs törenlerini canlı verdi, ancak hangi kanallar bir adım daha önde göründü?

1 MAYIS’IN EKRANDAN YÜRÜYÜŞÜ

Genel Başkan Mustafa Kumlu miting meydanında A Haber’e açıklıyor, “Türk-İş’ in olduğu yerde gerginlik olmaz...” Bursa’da başka işçi sendikası var mıydı? Mitingin ikinci katılımcıları olan Kamu- Sen, “Bayrama uygun gösteri yaptık” dedi  (TRT Haber). Uygun olmayanlar herhalde Taksim’deydi...Malum ‘sağ’ ve ‘sol’ sendikalar, cepheleri belirlemişti, ayrı ayrı kutladılar. Ankara’daki bu ayrılığın sebeplerinden birinin mesajı canlı yayında Tandoğan’dan geldi: “İllegal bildirilerden rahatsız olduk...”

‘İllegal’ler de Sıhhiye’de yerlerini almıştı zaten.

Televizyonlarda iki Ankara mitingi
Kanal 7’nin ana haberindeki şu başlık iki mitinge bakışı özetliyordu:   ‘Şenlik’ (Tandoğan), ‘Gerginlik’ (Sıhhiye).
Sıhhiye’de polis barikatları vardı. Tandoğan’da anlaşılan (çünkü hiçbir görüntü verilmedi) polis üst araması yapmadı.
Habertürk Taksim’de canlı yayındaydı. Spikerimiz, Mehmet Bekaroğlu’nu anons etti. Ama başka biri geldi, “Mehmet Bekaroğlu’nu bekliyordum Ümit Fırat geldi” dedi. “Biterken kaza olmasın” dedi Fırat . Yani olay çıkmasın.  “Abi bi dur” dedim içimden.

Ergenekon da 1 Mayıs’ta
Mehmet Bekaroğlu, Taksim’de yelpazenin genişliğini anlatırken şöyle dedi: “Ulusalcılar var, ergenekoncular var.”  ‘Ulusalcılar’ sanırım İşçi Parti’liler oluyor. Peki ‘ergenekoncular’ kimdi? Valla merak ettim.

Spiker, ‘huzur bozucu’yu sevince
Anarşistler ‘anarşist olduklarını’ gösterme niyetiyle   Mecidiyeköy’de cam çerçeve indiriyorlar, görüntülere yansıdı. TRT Haber’de olayı anlatan muhabir, bulduğu manşeti çok beğenmiş olacak, saydım bir cümlede dört defa “Huzur bozucular” dedi.

Anti-kapitalist müslümanlar aslında kim?
‘Anti-kapitalist Müslüman Gençler’, bu yılki 1 Mayıs’ ın flaşı oldu. Gün boyu görüntülerin büyük çoğunluğunda onların korteji ve haberleri vardı. ‘İnşallah sosyalizm gelecek’ diye pankart açtıkları yazılmış. Grubun ‘abisi’ İhsan Eliaçık ekranda söyledi: “Sosyalizm sloganımız yok!” Ben de şaşırmıştım zaten, ne alaka diye. Neyse ki düzeltme geldi.

Televizyonların yaklaşımı “Aa, ne enteresan çocuklar bunlar” şeklindeydi. Ama bir program pek bir mesafeli yaklaştı gençlere. Bugün TV’de ‘Temsilciler Meclisi’... Programın moderatörü Bugün Gazetesi’nin Ankara temsilcisi Adem Yavuz, Fatih Camii’nde bir araya gelen ve Taksim yürüyüşü öncesi, AVM şantiyelerinde yanan, barajlarda boğulan işçilerin gıyabında cenaze namazı kılan gençlerin bu hareketini, “28 Şubat’taki cami eylemleri’ni hatırlatarak noktaladı. Bu tür hareketlerin o dönemde ortaya çıktığını ima etti. Artık bunu zaman gösterecek. Vardır bir bildiği Adem Yavuz’un!

IMC TV 1 Mayıs’ta yayında yoktu!
Merak ettiğim kanallardan biriydi IMC. Baktım yayında yok. Konuyla ilgili yönetim bir açıklama yapmış. Türk Telekom’dan kaynaklanıyormuş. Tam yedi saat yayınları kesilmiş. Türk Telekom herhangi bir gerekçe belirtmemiş. Ama bu kadar tesadüf olması da hani ‘imkansız’ gibi. Teknik arızaysa gerekçe, biz bu işe pek inanmayız!

Korcan Karar kaç defa tekrar etti?
“Tekrar ediyorum, bir kişinin dahi burnu kanamadı...” Show TV Ana   Haber’de Taksim’den konuşan Korcan Karar böyle dedi. Sonra yine “Tekrar ediyorum” dedi. Sonra yine “Tekrar ediyorum” dedi. Dört defa tekrar etti.

Tüm mitingleri yayınlayan tek kanal vardı
11 ilde yapılan 1 Mayıs   mitinglerini yayınlayan tek kanal Emniyet Genel Müdürlüğü’nde oluşturulan kriz masasıydı. TRT Haber’de görüntülü verildi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin burayı gezmiş ve dev ekranlarda yer alan tüm mitingleri izleme şansına sahip olmuştu.

Televizyon kanallarının en çok ilgisini çeken gruplar arasında, dizi ve filmlerin önemli yüzlerini bir araya getiren Oyuncular Sendikası da vardı.

Sina KOLOĞLU / MİLLİYET