Teknoloji
18 Oca 2024 10:17 Son Güncelleme: 18 Oca 2024 10:21

İşte Alper Gezeravcı'nın uzay menüsü

Türk vatandaşı astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu için geri sayım başladı. Herkes, Türk astronotun uzayda ne yiyeceğini merak etmeye başladı. 200'e yakın yiyeceğin götürüleceği uzayda Türk lezzetlerinin ağırlıkta olması dikkatlerden kaçmadı.

Türk vatandaşı ilk astronot Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Axiom-3 uzay misyonuna ilişkin fırlatma için geri sayıma girildi. 18 Ocak saat 01.11'de yapılacak olan fırlatma, hava şartları nedeniyle ertelendiği kaydedilirken fırlatmanın iptalinin gerçek nedeninin ise Dragon uzay aracının yeryüzüne iniş sırasında açtığı paraşütlerde yaşanan bir problem olduğu iddia edildi.

"SON KONTROLLER YAPILACAK"

Yolculuk SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle gerçekleşecek olan fırlatma öncesinde son kontrollerin yapılacağı belirtildi. SpaceX'ten yapılan açıklamada "Axıom 3 uçuşu için 19 Ocak gününü hedefliyoruz" denildi. SpaceX'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin ilk uzay yolcusunun üyesi olduğu ve 19 Ocak'a ertelenen Ax-3 misyonunun, fırlatma öncesi son kontrollerinin tamamlanacağı bildirildi.

"HEYECANLA BEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptığı açıklamada, fırlatmanın ertelenmesiyle ilgili "Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı'nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz" dedi.

4 KİŞİLİK EKİP

SpaceX'e ait Dragon uzay aracıyla NASA'nın ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden yapılacak fırlatmada Gezeravcı'nın yer alacağı 4 kişilik ekipte, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt'in olacağı belirtildi.

İŞTE UZAY MENÜSÜ: ET, PİLAV, HAŞLAMA

Uzaya çıkacak ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yolculuğuyla ilgili pek çok detay merak edildi. Onlardan birisi de 4 kişilik ekibin 15 günlük uzay yolculuğunda ne yiyeceğiydi. Öğrenilene göre, yer çekimi olmadığı için yemeklerin uzaya kuru gönderilecek. Yiyeceklerin arasında ise et haşlaması, pilav ve buğulamaya kadar 200 çeşit yemek olduğu belirtildi. Ekibin 200'e yakın farklı yiyecek ve içecek seçme şansının olduğuna dikkat çekildi.