Gündem
21 Kas 2023 23:27 Son Güncelleme: 21 Kas 2023 23:56

İsrail ve Hamas, rehine takasında anlaştı! Esirler kademeli şekilde serbest bırakılacak

İsrail hapishanelerinde tutulan yaklaşık 150 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılması karşılığında Hamas'ın da elinde tuttuğu 50 İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakmasını içeren esir takası konusunda İsrail ve Hamas anlaştı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hükümet zor ama doğru bir karar verdi. Rehineler aşamalı bir şekilde serbest bırakılacak. Asker, aldığımız karara destek verdi." ifadelerini kullandı.

İsrail ve Gazze'deki direnişin sembol hareketi Hamas, ellerinde tuttukları esir ve rehinelerin takası konusunda uzlaşı sağladı.
 
"ASKER, ALDIĞIMIZ KARARA DESTEK VERDİ"
 
Konuya ilişkin açıklamada bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Rehineler aşamalı bir şekilde serbest bırakılacak. Asker, aldığımız karara destek verdi." ifadelerini kullandı. Netanyahu, Gazze Şeridi'nde geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini açıkladı.
 
ÇATIŞMALARA ARA VERİLMESİNİ DE KAPSIYOR
 
İsrail medyasına yansıyan raporlara göre, muhtemel esir takası anlaşması İsrail hapishanelerinde tutulan yaklaşık 150 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılması karşılığında Hamas'ın da elinde tuttuğu 50 İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakmasını içeriyor. Gazze'de çatışmalara 3 ila 5 gün "insani ara" verilmesini kapsayan, genişletilme ihtimali de bulunan anlaşmaya göre Gazze'ye insani yardım ve yakıt ulaştırılacak.
 
KABİNEDE ÇATLAĞA YOL AÇTI
 
Öte yandan Hamas ile yapılan esir takası anlaşması, İsrail kabinesinde çatlağa yol açtı. Gazze'deki soykırımın büyük savunucusu aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas ile esir takası anlaşmasına eleştiride bulunarak hükümetine tepki gösterdi. Ben-Gvir, "Bundan rahatsızım çünkü bize felaket getirebilecek bir anlaşmadan bahsediyorlar." dedi.