Gündem
01 Kas 2013 17:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:44

İSRAİL BASINI 'TÜRKİYE İSRAİL'İ MAĞLUP ETTİ''

İsrailli medya Türk havayolu sefer sayısına dikkat çekerek "Türkiye, İsrail'i mağlup etti" deniliyor.

Türkiye’nin İsrail’in "güvenlik taleplerini karşılamayı reddettiği için İsrailli havayolu şirketleri Türkiye’ye uçamazken" Türk havayolu şirketlerinin iki ülke arasında adeta "tekel" kurduklarına, Tel Aviv’e yaptıkları haftalık sefer sayısının da 112’yi bulduğuna dikkat çekiliyor. El Al ceosunun İsrail Başbakan Netanhayu’ya "kızgın" bir mektup yazdığı da belirtiliyor.

Göklerin hakimiyeti için verilen "savaş"ta Türkiye’nin İsrail’i büyük bir farkla yendiği yorumları yapılıyor. İsrailli medyada, Türkiye’nin, İsrail’in "güvenlik taleplerini karşılamayı reddettiği için İsrailli havayolu şirketleri Türkiye’ye uçamazken" Türk havayolu şirketlerinin Tel Aviv’e yaptıkları haftalık sefer sayısının 112’yi bulduğuna dikkat çekilerek "Türkiye, İsrail’i 112-0 mağlup etti" deniliyor.

Times of İsrail sitesi tarafından yayımlanan geniş haberinde "Türkiye, esasen İsrailli havayolu şirketlerini sokmuyor. Böylece İsrail ile Türkiye arasındaki hayli karlı rotada tekel kurdu ve İsrail, Ankara ile zaten bozulmuş olan diplomatik ilişkileri daha da kötüleştirme korkusuyla bu konuda hiçbir şey yapmıyor" savlarını dile getirdi.

2010 yılında meydana gelen ve ikili bağların çöküşüne neden olan Mavi Marmara baskınıdan bu yana iki ülke arasındaki hava trafiğinin yüzde 150 arttığının vurgulandıktan sonra şöyle deniliyor:

"Ancak bu artıştan sadece Türkiye yararlanıyor. Türk havayolu şirketlerinin her hafta Ben Gurion’dan yaptıkları uçuşlar, şaşırtıcı biçimde 112’yi buldu. İsrailli havayolu şirketlerinin aynı rotadaki uçuşları ise sıfır."

Haberde İsrailli havayolu şirketlerinin 2007 yılından bu yana Türkiye’deki herhangi bir destinasyona uçamadıkları ve pazara erişiminin olmadığı belirtilirken bunun nedenleri konusunda Kudüs’üs "tamamen Ankara’yı sorumlu tuttuğu" belirtildi.

Times of İsrail, Flightglobal sitesine atfen "Türkler, İsrailli güvenlik personeline "İsrail’e yönelik uçaklara binen yolculara güvenlik kontrollerini yapma’ iznini vermeyi reddediyor" diye yazdı.

NETANYAHU’YA "KIZGIN MEKTUP": "ANLAŞILMAZ DESTEK"

Bu arada, İsrail’in ulusal havayolu şirketi El Al’ın Ceo’su Eliezer Shkedi’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya "kızgın" bir mektup yazdığı da belirtiliyor.

Shkedi, 22 Ekim tarihli mektubunda "haksız" olarak nitelediği durumdan yakınarak "İsrail devletinin, uçmaları önlenen İsrailli havayolu şirketlerinin aleyhinde Türk havayollarının uluslarararası büyümesine anlaşılmaz desteğini" sert dille eleştirdi ve Türk uçaklarının İsrail’e inmelerinin yasaklanmasını da istedi.