Gündem
26 Eyl 2015 13:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:54

İsrail askerleri gazetecilere saldırdı

İsrail askerlerinin Batı Şeria'da gazetecilere saldırdığı görüntüler ortaya çıktı.

İsrail askerlerinin, Batı Şeria’da bir protesto gösterisi esnasında Fransız haber ajansı AFP’nin muhabirlerine saldırdığı görüntüler ortaya çıktı. Görüntülere sosyal medyada eleştiri yağıyor.

Guardian’ın haberine göre, AFP Büro Şefi Thomas Cox, Andrea Bernardi ve Abbas Momani’nin İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinli gencin cenazesinden haber yapmak üzere Nablus yakınlarındaki Beyt Furik kasabasına gittiğini söyledi. Filistinlilerin bulunduğu noktadan çekilen videoda, İsrail askerlerinin, protesto gösterisine doğru yürüyen iki gazetecinin ekipmanına el koyduğu ve paramparça ettiği görülüyor. İsrail ordusunun ‘incelediğini’ duyurduğu videoda, bir asker Bernardi’nin boynuna ve yüzüne yumruk atıyor.

'BİR ASKER YÜZÜME SİLAH DOĞRULTTU'

Gazetecilerin sınır polisinin ilk kontrol noktasından basın kartlarını göstererek sorunsuz bir şekilde geçtiği belirtilirken, olayı anlatan Bernardi, şöyle konuştu:

“Deliceydi. Sınır polisinin kontrol noktasına vardığımıza belgelerimizi gösterdik. Bir problem yoktu. Nazik davranıyorlardı. Koruyucu yeleklerimizi giydik ve çatışmalara doğru yürümeye başladık. Biber gazı yükleyen ilk sıra askerlerin yanından geçtik. Çığlık duydum ve bir asker bizi itip İngilizce küfür etmeye başladı. Daha sonra onun silahını doldurduğunu gördüm ve geri yürümeye başladık.
Yanlış bir şey yapmış olsaydık bizi tutuklarlardı, ancak videoda ne olduğunu görüyorsunuz. Arabaya döndükten sonra kameranın bir parçasını gördüm ve beni yanlış bir şey yapmakla suçlamalarından endişelendiğim için fotoğrafını çekmek istedim. Tam o anda bir asker yüzüme silah doğrulttu ve beni aşağı çekti.”

'CEZA ALACAKLAR'

Guardian’a konuşan bir İsrail ordu sözcüsü, ilk incelemelere göre askerlerin, gazetecilerin çalışmasına izin verme kuralını ihlal ettiğini ve ceza alacakları bilgisini verdi.