Gündem
07 Eyl 2015 11:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:52

İsmail Küçükkaya'dan çarpıcı öneri: 1 milyon kişi yürüyelim!

PKK'nın kanlı eylemi sonrasında Fox TV'de sabah kuşağı programlarını sunan gazeteci İsmail Küçükkaya'dan çok çarpıcı bir öneri geldi.

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi kırsalında PKK'lı teröristler yola tuzakladıkları patlayıcıları, Dağlıca Tabur Komutanlığı'ndan operasyona gitmek üzere ayrılan askeri iki zırhlı aracın geçişi sırasında patlattı.

PKK'nın saldırısı sonrası Dağlıca'da resmi olarak şehit sayısı açıklanmasa da bölgede çok sayıda şehit ve yaralı olduğu iddia ediliyor.

PKK'nın bu kanlı eylemi sonrasında Fox TV'de sabah kuşağı programlarını sunan gazeteci İsmail Küçükkaya'dan çok çarpıcı bir öneri geldi.

Twitter'da #yastayız hashtag'ini paylaşan Küçükkaya, bir yandan N'apacağız arkadaşlar? Nasıl çözeceğiz bu terör belasını? #yastayız tweeti atarken, diğer yandan da, Barış yürüyüşü öneriyorum. Bir milyon olalım en az. Bütün liderler kolkola. İspanya'da olduğu gibi, Charlie Hebdo'daki gibi. önerisi yaptı.

Küçükkaya'nın önerisine, Posta gazetesi yazarı Nedim Şener de destek verdi. İşte o tweetler:






İSPANYA'DAKİ SESSİZ YÜRÜYÜŞLERİN TARİHÇESİ

İspanya parlamentosunda 1981 yılında patlayan silahlar dünyayı "sessiz yürüyüş" protestosuyla tanıştırdı.

23 Şubat 1981 tarihinde Yarbay Antonyo Tejero ve 200 asker parlamentoyu basarak aralarında Başbakan Adalfo Suarez'in de  bulunduğu 350 milletvekilini rehin aldı, tanklar sokaklarda resmi geçide başladı.

Ancak İspanya Kralı darbeyi önlemek için devreye girdi, televizyondan  halka "darbeye karşı çıkın" çağrısı yaptı. Ertesi gün El Pais gazetesi de, "Yaşasın Anayasa" manşetli 20 bin gazeteyi parlamento binası çevresinde ücretsiz dağıttı.

Gazete, İspanya halkını darbeyi önlemek için "sessiz yürüyüşe" davet etti. Aynı günün akşamında binlerce İspanyol, İspanya tarihinin en büyük kitlesel gösterilerinden biri için sokaklara döküldü. Halkın ortak talebi demokrasiydi.

El Pais'in öncülüğünde düzenlenen sessiz yürüyüş etkili oldu, Yarbay Tejero teslim olmak zorunda kaldı. 24 Şubat 1981 tarihe darbeyi engelleyen bu sessiz yürüyüşle geçti.

2004 YILINDA TERÖR İÇİN YÜRÜDÜLER

İspanya'da bir diğer sessiz yürüyüş ise 2004 yılında bu kez terör için düzenlendi. İspanya'nın 'Bizim 11 Eylülümüz' olarak nitelendirdiği '11 Mart saldırıları'nda 200'e yakın kişinin ölmesinin ardından İspanyollar yine sokağa çıktı.

13 Mart günü İspanya'nın tüm kentlerinde terör kınandı, milyonlarca kişi yaşama hakkını bir kez daha sessiz yürüyüşle savundu. Milyonlar, ellerinde pankartları ve bayraklarıyla sesszice yürüdü.

Yürüyüşe katılım çağrısı bizzat hükümet tarafından yapıldı. Sivil toplum kuruluşları destek verdi, İspanya halkı gösterileri ve yerlerini birbirlerine telefon mesajlarıyla da iletti. 13 Mart 2004 de teröre karşı en büyük kitlesel eylem olarak tarihe geçti.

İspanya yıllardır ETA ve diğer örgütlerle yaşadığı terör sorunu için de defalarca  sokaklara çıktı. Bunlarda da tepkiler sessiz yürüyüş ya da 5 dakika sessizlik  eylemleriyle dile getirildi.

CHARLİE HEBDO SONRASI PARİS'TE 1,5 MİLYON KİŞİ YÜRÜDÜ

Paris'teki Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıda 17 karikatürist, yazar ve sivilin katledilmesi sonrasında yaşananları protesto etmek için 11 Ocak 2015 günü düzenlenen "Cumhuriyet Yürüyüşü" dünya liderleri ve yaklaşık 1,5 milyon insanın katılımıyla gerçekleştirilmişti.

Dünyanın dört bir yanından çok sayıda gazetecinin izlediği yürüyüş, çok sayıda ülkede canlı yayınlarla izleyicilere aktarıldı.

Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Belçika Başbakanı Charles Michel, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katılacak. Yürüyüşe Afrika'dan da Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou katılım sağlarken, yine İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da gösteri yürüyüşüne katıldı.

Yürüyüş organizasyon komitesi gösteriye 1,5 milyondan fazla kişinin destek vererek katıldığını açıkladı.