Gündem
26 Haz 2014 15:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:21

İhsanoğlu meğer AK Parti'nin de adayıymış

AK Partililerin hiç beğenmediği çatı aday Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde AK Parti'nin Meclis dışından aday göstermeyi düşündüğü muhtemel aday listesinde birinci sırada olduğu ortaya çıktı.

CHP ve MHP'nin ortak açıklaması ve ardından meclis dışındaki bütün önemli partilerin de desteğiyle Cumhurbaşkanlığına aday olan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu isminin daha önce Abdullah Gül'ün seçildiği Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti tarafından düşünülen bir isim olduğu ortaya çıktı.

23 Nisan 2007 tarihli Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre o dönem AK Parti kulislerinde Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da aday olarak gösterilmesi düşünülmüş. Haberde, "TBMM'de resepsiyonun geç saatlere kadar süren son kulisi şuydu. Başbakan Erdoğan, aday olmazsa  Meclis içinden Vecdi Gönül ya da Beşir Atalay'ı, Meclis dışından ise İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösterecek." deniliyordu. Haberde ayrıca o dönem Meclis Başkanı olan Bülent Arınç'ın da "Eğer Erdoğan aday olmazsa ben aday olma  fikrimi koruyorum” şeklinde yorumlanan bir rezervi olduğu ifade ediliyor.

Rotahaber'in haberine göre; ancak daha sonra bu isimlerden hiçbiri aday gösterilmeyerek AK Parti, Abdullah Gül ismi üzerinde karar kılmış ve bu tartışmaların yapıldığı günün ertesinde 24 Nisan 2007 tarihinde yapılan AK Parti Grup toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gül'ü 11. Cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladı. Neticede Gül 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turunda 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyetinin 11. cumhurbaşkanı seçildi.

Ak Parti yanlıları özellikle sosyal medyada İhsanoğlu isminin açıklandığı ilk günden bu yana adayın "ismi, kökeni ve geçmişi" ile alakalı karalama kampanyasına başlamıştı.

İhsanoğlu üzerinden yürütülen bu karalama kampanyası şimdi İhsanoğlu'nun daha önce AK Parti'nin düşündüğü bir isim olmasının ortaya çıkmasıyla nasıl bir renge bürüneceği ise merakla bekleniyor.