Gündem
18 Nis 2024 08:51 Son Güncelleme: 19 Nis 2024 09:07

İBDA-C mahkumuna 739 milyonluk ihale! Balıkesir’de öğrenci yurdu yapacak…

Mülkiye müfettişlerinin 2002 yılında hazırladığı raporda İBDA-C üyesi olarak geçen Mehmet Sedat Taktak’a bir ihale de Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan. Bakanlığın Balıkesir’de yaptıracağı bin 500 kişilik öğrenci yurdu ihalesini 739 milyon lira teklifiyle Taktak’ın firması kazandı.

Bir süre önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu, terör örgütü üyelerinin belediyede işe alınmaları  sonrasında karşı karşıya gelmişti.   Soylu, İmamoğlu döneminde işe alınan 500 kişinin terör örgütüyle iltisaklı olduğunu açıklamıştı. Terör konusunda çok hassas olan devlet, İBDA-C üyeliğinden hüküm giymiş bir isme 739 milyon liralık ihale vermesi çok tartışılacağa benziyor.

İBB’DE MÜDÜR YARDIMCISIYKEN GÖREVDEN ALINDI!

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Mülkiye müfettişlerinin 2002’de hazırladığı raporda radikal islamcı örgüt, İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA-C) üyesi olarak geçen, eski İBB BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sedat Taktak, skandalın patlak vermesinden sonra görevinden alındı. Ticarete atılan Taktak, 2006 yılında Çevre Mühendislik isimli firmanın ortağı oldu. Özellikle İBB’nin AK Partide olduğu dönemde çok sayıda ihale aldı. Ümraniye ve Çekmeköy Kaymakamlık binaları ile Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü binalarının inşaat ihalesini de o aldı. Mehmet Sedat Taktak’a bir kıyak da Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan geldi.

 

1500 KİŞİLİK YURT YAPACAK!

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, ‘Balıkesir 1500 Kişilik Öğrenci Yurdu İkmal İnşaatı Yapım İşi’ başlığıyla bir ihale duyurusu yaptı. İhaleye katılacak firmalara “ISO Kalite Yönetim Sistem Belgesi”  ve  “Çevre Yönetim Sistem Belgesi” şartı konuldu. Çok sayıda firma açık usulle yapılan bu ihaleye ilgi gösterseler de şartnamede istenen bazı evraklar yüzünden ihaleye giremedi. 30 Ocak 2024 tarihinde yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 692 milyon 678 bin 650 lira olarak belirlendi. Altı firmanın teklif verdiği ihalede dört firmanın teklifi geçerli sayıldı. İhale, yaklaşık maliyetin 47 milyon  üzerinde teklif veren Çevre Mühendislik İnşaat firmasına verildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Mehmet Sedat Taktak’ın firması 15 Mart 2024 tarihinde sözleşme imzaladı. Sözleşmenin bedeli ise 739 milyon 790 bin lira oldu.

 

KARAKOL İHALESİ DE ALDI!

Mehmet Sedat Taktak’ın firması bir süre önce  de karakol ihalesiyle gündeme gelmişti. Ümraniye Belediyesi 27 Nisan 2023 tarihinde Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binası yapımı için ihale düzenledi. EKAP üzerinden 3 şirketin doküman satın aldığı ihaleye sadece Çevre Mühendislik İnşaat firması katıldı. Yaklaşık maliyeti 110 milyon 185 bin lira olarak belirlenen ihalede Çevre Mühendislik firmasının 105 milyon 400 bin liralık teklifi üzerinden sözleşme yapıldı. Rekabet koşulları oluşmadan yapılan ihalenin sözleşmesi ise 2 Haziran 2023 tarihinde yapıldı.

 

SERMAYESİ 10 MİLYON LİRA

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, Çevre Mühendislik İnşaat San. ve Tic. A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı Mehmet Sedat Taktak. Şirket 1998 yılında Mustafa Nevzat Kor tarafından kuruldu. Sedat Taktak firmaya 2006 yılında ortak olarak girdi. Firmanın çoğunluk hisseleri Sedat Taktak’ın elinde bulunuyor. Nevzat Kor’un eski şirketi Mimko da aynı adreste bulunuyor. Mimko bir zamanlar, İBB ile ilgili pek çok habere konu olmuştu. Taktak’ın Çevre Mühendislik isimli firması Zeytinburnu Belediyesi, Kağıthane Belediyesi’nden aldığı büyük ihalelerle gündeme gelmişti. İTO kayıtlarına göre şirketin sermayesi 10 milyon lira.

 

GÖREVDEN ALINDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şirketlerinden BİMTAŞ’ın 2002 yılı yönetim kurulu kararlarına göre, Mehmet Sedat Taktak 10 Aralık 2001 yılında BİMTAŞ’a genel müdür yardımcısı oldu. Ancak yine BİMTAŞ’ın 2002 yılı ağustos ayı yönetim kurulu kararına göre Taktak, görevden alındı. TAKTAK’ın 2002 yılında görevden alınma nedeni ise mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporda İBDA-C üyeliğinden mahkumiyet alması oldu.