Gündem
09 Eki 2012 17:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:14

HÜRRİYET NASIL BİR SAYFA DÜZENİNE GEÇİYOR?

Hürriyet gazetesi 15 Ekim'den itibaren sayfa düzeninde yeni bir döneme geçiyor.

Daha dikey bir sayfa düzenenine geçme kararı alan Hürriyet Gazetesi’nin sayfa ve sütun boyutları 15 Ekim’de değişiyor.

Bu önemli değişikliği gazetenin İcra Kurulu Üyesi Ayşe Cemal aşağıdaki mektup ile duyurdu:

HÜRRİYET’TE YENİ SAYFA DÜZENİ

Eski deyimi ile “mise en page” ya da mizanpaj; çağdaş söylenişiyle “sayfa düzeni,” bir gazetenin içeriğinden sonraki en önemli özeliği sayılabilir. Okurun gazetesini yanında nasıl taşıdığından göz-satır ilişkisine kadar sayfa düzeninin etkilediği pek çok unsur vardır. Bu derecede önemli ve gazetenin kişiliğini yansıtan bir özellik, hayatın kendisi gibi sürekli gelişim ve değişim içinde olmalıdır. Çünkü hem okurun kendisi ve alışkanlıkları hem de gazetenin içeriğini ve üretimini etkileyen teknolojiler son derece hızlı değişmektedir. HÜRRİYET de 64 yıllık tarihi boyunca çeşitli defalar sayfa düzeninde değişiklik yaşamıştır. Bu değişimleri bazıları ofset baskıya geçmek gibi teknoloji tabanlıyken bazıları okuma kolaylığını gözeten ve iyileştiren adımlar olmuştur.
Bugün HÜRRİYET sayfa düzeninde yeni bir adım atıyor ve eski yapısına oranla daha dikey bir tasarım anlayışına geçiyor. Uygulanmaya 15 Ekim’de başlayacak yeni dikey sayfa düzeni ile HÜRRİYET, gerek fiziksel yapısı sayfalarında ögelerin yerleşimiyle okura çeşitli kolaylıklar sağlayacak:

• Dikey sayfa düzeni, gözün doğal takibi yukarından aşağı yönünde daha hızlı akış sağlar.

• Dikey sayfa düzeni, resimler ve haber başlıklarının alt alta gelmesini sağlar.

• Dikey sayfa düzeni, geniş sütunların sebep olduğu satır sonunda takip zorluğu ve alt satıra geçerken gözün satır kaçırma sorununu azaltır.

• Dikey sayfa düzeni, tasarım alanlarının birbiri arasındaki hiyerarşik düzeni daha iyi sağlayarak okumayı kolaylaştırır.

• Dikey gazete dar alanlarda ve kalabalık mekanlarda başkasını rahatsız etmeden okumayı kolaylaştırır, katlanarak okunması ve sayfa çevrimi daha kolaydır.

• Dikey gazete, toplu taşıma araçlarının gazetesidir, daha kolay katlanır ve daha kolay taşınır.

HÜRRİYET’in yeni sayfa düzeninin hem bir okurumuz hem de iş ortağı reklamverenimiz olarak beğeninizi kazanacağını umut ederiz.

Saygılarımla

Ayşe Cemal
İcra Kurulu Üyesi