Gündem
08 Tem 2011 14:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:33

HÜRREM'İN DEKOLTESİNE SERT ELEŞTİRİ!

"Özel bir televizyon kanalında yayınlanan dizide saray kadınlarının giysilerindeki dekoltenin abartılması tarihimizle bağdaşmıyor”

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürü Emine Kıraç, Türkiye genelinde sayıları 15’e ulaşan olgunlaşma enstitülerinin Osmanlı’dan günümüze uzanan Türk giyim kültürüne ışık tuttuğunu belirterek, “Enstitülerimizde Osmanlı saray giysilerinin birebir örneklerini yansıtan binlerce giysilik koleksiyonumuz var. Elimizdeki bu zenginliğe rağmen özel bir televizyon kanalında yayınlanan dizide saray kadınlarının giysilerindeki dekoltenin abartılması tarihimizle bağdaşmıyor” dedi.

MUHTEŞEM YÜZYIL! FOTO GALERİ


Kıraç, enstitülerdeki koleksiyonun her geçen gün daha da zenginleştiğini, bu koleksiyonlarda saray kıyafetlerinin birebir modellerinin yansıtıldığını ifade ederek, “Elimizdeki bu zenginliğe rağmen özel bir televizyon kanalında yayınlanan dizide saray kadınlarının giysilerindeki dekoltenin abartılması tarihimizle bağdaşmıyor” diye konuştu.


Yayınlandığı günden itibaren eleştiriler de alan ancak, büyük ilgi gören “Muhteşem Yüzyıl” dizisini kendisinin de severek izlediğini, 8 yaşındaki torununun bile bu dizinin adeta müptelası olduğunu anlatan Kıraç, “Bu dizi, Osmanlı’nın ihtişamını, dünyaya hükmetmesini anlatması açısından son derece anlamlı. Başka ülkeler tarihlerindeki başarılarını abartarak gündeme getirmelerine rağmen bugüne kadar biz aynı duyarlılığı göstermemiştik. Bu diziyi bu açıdan destekliyorum. Ancak, kendi uzmanlık alanım olması nedeniyle saray kadınlarının kıyafetleri gerçeği ile oldukça zıt” dedi.


Kıraç, “Muhteşem Yüzyıl’ dizisine olan ilginin Osmanlı giysileri ve takılarının bir anda moda olmasını sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Böylesine ilgi gören bir dizide gönül isterdi ki Osmanlı kadınının giyim kültürünü birebir örnekleriyle tanıtalım. Çünkü, dizide başta Hürrem Sultan olmak üzere saray kadınlarının giydiği kıyafetlerde dekolte çok abartılmış. Oysa, bizim Osmanlı padişahlarımız muhafazakar insanlardı. Bu nedenle, bu kadar derin göğüs dekoltesine izin vermeleri de mümkün değildi. Bunun yanı sıra kumaşlar da dönemi yansıtmıyor. Çoğunlukla şifon ağırlıklı olan giysiler yerine işlemeli, nakışlı, Türk el sanatlarını yansıtan giysiler kullanılmalıydı. Yapımcı firma talep ederse elimizdeki binlerce giysiden oluşan koleksiyonla bu güzel diziye katkı sunmak isteriz. Talep gelirse Osmanlı giyim kültürünün doğru olarak tanıtımına katkı sunmak için elimizden geleni yaparız.”


Kıraç, özellikle Hürrem Sultan’ın göğüs dekoltesinin dikkat çekici olduğunu belirterek, “Hürrem Sultan’ın giysisinin birebir kopyası da Ankara Olgunlaşma Enstitümüzde var. İsterlerse bu giysiyi kullanıma verir, daha sonra tekrar koleksiyonumuzdaki yerine koyarız, ya da birebir aynısını yeniden yapabiliriz” dedi.