Gündem
25 Mayıs 2012 10:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:41

HİSSEDARLAR ZUKERBERG'İ DAVA ETTİ!

ABD Senatosu'ndan gelen sert açıklama, halka arza yönelik tam kapsamlı soruşturmanın sinyalini verdi.

Facebook, kendisini savunacağını belirtirken, ABD Senatosu’ndan gelen sert açıklama, halka arza yönelik tam kapsamlı soruşturmanın sinyalini verdi.

Manhattan Bölge Mahkemesi’ne dün yapılan başvuruda, davalı tarafları, “halka arz öncesinde Facebook’un gelir beklentileri hakkında yapılan önemli gelir beklentilerini kamuoyundan gizli tutmakla” suçladı.

Konu hakkında bilgisi olan bir hukuk şirketinin Reuters’a verdiği bilgiye göre, Facebook ve halka arzda rol oynayan Morgan Stanley ile diğer bankalar, “sosyal medya ağının uzun dönemde mobil cihazlar üzerinden daha yaygın kullanılacağını, bu nedenle gelirlerde ciddi azalma olabileceğini” öngördü ancak bu bilgi kamuoyundan saklandı.

Facebook, bu ay başında ABD Menkul Kıymetler Borsası’na yaptığı halka arz başvurusunu güncellemiş ve akıllı telefon ve mobil cihaz üzerinden sosyal medya ağının kullanılmasının, reklamlardan elde edilecek gelirleri düşürebileceğini belirtti. Mart ayı itibariyle, 900 milyon üyesi bulunan Facebook’un mobil cihazlardan sitesine bağlanan üye sayısı 488 milyondu.

Davacılar, Facebook’un halka arzında baş sigortacı rolü oynayan Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi finansal kurumların, şirketin gelirlerine yönelik değerlendirmeleri sadece belli müşteriyle paylaştıklarını ve kamuoyunun geri kalan kısmından sakladıklarını belirterek dava açtı. Reuters’ın haberine göre dava dilekçesinde, “Facebook’un adi hisse senetlerinin değeri önemli miktarda değer kaybederken, hisse sahipleri de büyük kayıplara uğradı” şikayeti yer aldı.

“FACEBOOK YATIRIMCILARI UYARMALIYDI”
Facebook hisseleri, Nasdaq borsasında geçtiğimiz hafta Cuma günü 38 dolardan işlem görmeye başlamış, Salı günü kapanışında 31 doların altına inmişti. Hisseler, dün açılan davanın etkisine rağmen yüzde 3.2 artış göstermeyi başardı ve günü 32 dolardan kapattı. Ancak Cuma günkü değere oranla, hisse değerlerinde hala yüzde 16’lık bir azalma söz konusu.

Facebook, kendisine açılan davayla ilgili olarak, “Davanın haksız sebeplere dayandığına inanıyoruz. Kendimizi güçlü bir şekilde savunacağız” açıklamasını yaptı. Bu açıklamanın ardından, kamuoyundan saklı tutulan bilgiler hakkında kimin sorumlu olduğu tartışması yeniden alevlenecek gibi görüyor.

Wall Street analisti Henry Blodget, adını açıklamadığı bir kaynaktan aldığı bilgiye dayanarak, Facebook yönetiminin, kendilerini kurumsal yatırımcılara finansal bilgileri aktarmakla yükümlü gördüklerini, ancak aynı sorumluluğu küçük yatırımcılara karşı hissetmediklerini belirtti. CBS kanalına konuşan Blodget, “ Halka arz öncesinde finansal tahminlerin sadece bir avuç yatırımcıya aktarılması ve diğer yatırımcılardan uzak tutulması bir sorun çıkarabilir” dedi.

SİYASİ KRİZ SİNYALİ
Facebook ve bankaların neden olduğu davanın, siyasi bir krizin de kıvılcımını çakabileceği belirtildi. ABD Senatosu’nda Finansal Kurumlar ve Tüketici Koruması alt komitesinin başkanı Senatör Sherrod Brown, dün e-mail ile yaptığı açıklamada, “Facebook’un finansal öngörüleri kamuoyuyla yeterince paylaşmamış olmasının endişelere neden olduğunu” ifade etti.

Brown, “Önemli sermaye piyasaları şeffaflık ve sorumluluk gerektirir. Bir taraf kendi seçtiği yatırımcılara karşı sorumlu davranıp geri kalanları görmezden gelmek gibi bir hareket yapamaz. Facebook’un halka arzı hakkında bilmediğimiz bir çok şey olduğu gibi, farkında olduğumuz birçok detay da var… Menkul Kıymetler Borsası tam kapsamlı bir soruşturma başlatmalı ve herhangi bir ihlal tespit ederse gereken müdahaleyi yapmalıdır” açıklamasını yaptı.

Ekonomistlerin açgözlülükle suçladıkları Facebook ve halka arzda rol oynayan bankalar, aşırı değer biçtikleri hisselerin işlem gördüğü Nasdaq gibi davalık oldu. ABD kamuoyu, her gün giderek daha karmaşık bir hal alan halka arzda, suçlanan tarafların nasıl tepki vereceğini bekliyor.




Konut Satışları Geçen Yıla Göre % 5.51 Arttı

İstanbul Kampanyalı Konutlarda Sıfır Faiz!

Vakıfbank’tan Tatil Kredisi

Melih Gökçek Altındağ Projesini Açıkladı

Sinpaş Bomonti Time Residence Tanıtıldı!

Kiler Gyo Küçükçekmece’de Yükselecek!

Ayvalık’ta Hülya Avşar Manzaralı Villalar!

Türkiye’nin İlk Çok Katlı Çelik Konut Projesi Ankanatura’nın Yüzde 60’ı Satıldı

Dünyanın Yeni Kaplanı Türkiye’

Formula 1 Deneyimi Yaşanacak! Metropol İstanbul’da 322 Bin Tl’ye Stüdyo!

Winfrey Evine 2.8 Milyon Dolar İstiyor

Meister Parke Hannahome İle Türkiye’de!