Gündem
18 Ara 2015 09:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:15

Hatice Kaçmaz cinayetinde 'tutkulu sevgi' itirazı

TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz cinayetinde sanığın “tutku derecesindeki sevgisi” gerekçe gösterilerek daha az ceza almasına neden olan hâkimler HSYK’ya şikâyet edildi.

Evlilik teklifini reddettiği için TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz’ı 16 yerinden bıçaklayarak öldüren Orhan Munis’in yargılandığı davada, eylemi ‘tasarlayarak öldürme’ kapsamına sokmayarak cezada indirime yol açan mahkeme üyeleri HSYK’ya şikayet edildi.

‘Karar ile kadın cinayetlerini meşru sayılıyor’

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, Kaçmaz ailesinin avukatları, gerekçeli kararında cinayetin ‘tutku derecesindeki sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisi ve ruh hali üzerinde yarattığı hiddetle’ işlendiğini savunan heyete disiplin cezası verilmesini istedi.

Şikayet dilekçesinde, Türkiye’de günde 5 kadının erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiği hatırlatılarak, “Karar ile kadın cinayetlerini meşru sayılmasına sebep olan dolayısı ile Anayasa ve sözleşmelere aykırı davranan şikâyet edilenler hakkında disiplin cezası verilmesini talep ederiz” denildi.

Tarsus’ta vahşice öldürülmesiyle kadın cinayetlerine tepkinin simgesi haline gelen Özgecan Aslan’ın katillerine kısa süre önce hiçbir indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Özgecan Aslan yasasıyla birlikte kadın cinayetlerine cezaları kuşa indiren haksız tahrik ve saygın tutum indirimlerinin verilmesinin önüne geçilmesi talep ediliyordu. Hatice Kaçmaz cinayetinde mahkemenin ‘tutku derecesindeki sevgi’ gerekçeli ceza indirimi kararı büyük tepki çekmişti.