Gündem
18 Haz 2010 10:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:23

HANGİ GAZETENİN MUHABİRİ İSTANBUL TİCARET BORSASI'NIN TOPLANTISINA ALINMADI?

Öğle saatlerinde başlayan toplantıya katılmak üzere İTB'nin Sirkeci'deki merkezine gelen muhabir, borsa görevlileri tarafından Meclis Toplantı Salonu'na sokulmadı.

İTB’den Referans’a engelleme
 
Referans gazetesinin dün manşetine taşıdığı "Ticaret Borsası’nda diktatörlük hâkim" haberinin ardından gerçekleştirilen ‘İstanbul Ticaret Odası Haziran Ayı Meclis Toplantısı’na Referans gazetesi muhabiri Aram Ekin Duran alınmadı. Öğle saatlerinde başlayan toplantıya katılmak üzere İTB’nin Sirkeci’deki merkezine gelen Referans muhabiri, borsa görevlileri tarafından Meclis Toplantı Salonu’na sokulmadı. Bu arada Akşam ve Bugün gazetelerinden iki gazetecinin toplantıyı sorunsuz şekilde takip ettiği dikkat çekti. Toplantı sırasında telefonla konuşmak için meclis bahçesine çıkan iki muhabirin de daha sonra salona dönme isteği reddedildi.
Bu arada İTB’nin basın ile ilişkilerinden sorumlu olduğunu belirten iki kişi tarafından bahçeye çıkarılan muhabirimize haberin kaynağı ile ilgili sorular soruldu. Toplantıya giremeyen Referans ve Akşam muhabirleri İTB binasını terk etti. Gazetecilerin toplantıya alınmadığını öğrenen Meclis Üyesi Ümit Kiler’in talimatıyla binada kalan Bugün muhabiri ise sonradan meclis salonuna kabul edildi.
 
Kiler: Haber doğru açıklama bekliyoruz

Hemen ardından elinde Referans gazetesi ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın raporu ile kürsüye çıkan Kiler Holding Perakende Grubu Başkanı Ümit Kiler, "Gazetede okuduğum haberde bakanlığın hazırladığı raporda olmayan bir şey yok. Haber doğrudur ve yönetimden bir açıklama bekliyoruz" dedi. Toplantıya gazetecilerin girmesinin neden engellendiğini de soran Kiler’in konuşması sırasında Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz salonu terk etti. Kiler’in konuşması bittikten sonra salona geri dönen Kopuz, toplantıyı kapattı.
TOBB Kanunu’na göre bir borsa meclis toplantısının basına kapatılması için meclis başkanının yazılı veya sözlü duyurusu gerekiyor. Meclis başkanı gerekli gördüğü hallerde toplantıyı basına kapatma yetkisine sahip. Ancak dün gerçekleştirilen İTB Meclis Toplantısı’nda herhangi bir duyuru yapılmadan Referans muhabiri toplantıya sokulmamış oldu.
 
Raporu bakanlık hazırladı, Referans haber yaptı

Önceki gün yayımlanan haberde Türkiye’nin en büyük ticaret borsası unvanına sahip olan 7500 üyeli İstanbul Ticaret Borsası’nda (İTB), hafiyelik ve diktatörlük kavgasının patlak verdiği yazılmıştı. Haberde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz hakkında hazırladığı rapora yer verilmişti.
Kopuz’un İTB yönetimini sindirdiği ve personel atamalarında usulsüzlük yaptığı iddialarını inceleme kararı alan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 31/12/2009 tarihli ve 5 sayılı Teftiş Raporu’nda İTB Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz ve Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sümer usulsüzlük yapmak ve görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor. Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz’un yönetim kurulu üyelerini takip ettirdiği, yetkisi olmamasına rağmen yönetim kurulu toplantılarına katıldığı ve meclis üyelerine karşı hakaret ve tehdit dolu bir üslup takındığı vurgulanıyor. Başkan Atilla Sümer’in ise şehir dışı gezileri için aldığı harcırahlarda usulsüzlük yaptığına dikkat çekilen bakanlık raporunda, bu konuda davalık olan Sümer’in İTB’nin Disiplin Kurulu tarafından ‘özensizce’ sorgulandığının tespit edildiği belirtiliyor.

Referans