Gündem
31 Oca 2024 21:18 Son Güncelleme: 31 Oca 2024 21:20

Haftada 4 günlük çalışma sistemi gündeme alındı

Almanya'da 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek uygulamaya, ilk olarak 45 şirket katılacak.

Almanya'da, 1 Şubat 2024'ten itibaren 45 şirketin katılımıyla dört günlük mesai uygulaması test edilecek. Üç günlük hafta sonunun çalışanları daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken yapıp yapmayacağının analiz edilmesi amaçlanıyor.

Almanya'da teste katılacak şirketler, çalışanlarına her hafta fazladan bir gün izin verirken, maaşlarının tamamını ödemeye devam edecek.

Aralarında İrlanda, İspanya ve İngiltere'nin bulunduğu çok sayıda ülke, haftalık çalışma süresini 4 güne düşürmeyi test etti. İrlanda, İspanya ve İngiltere’nin daha önce test ettiği 4 günlük çalışma sisteminin olumlu sonuçlar verdiği açıklanmıştı. 

Söz konusu deneme, Almanya hükümetinin kalifiye iş gücünü artırmak için harekete geçtiği bir dönemde uygulamaya giriyor. Almanya'da 'baby boomers' olarak adlandırılan ve doğum oranının en yüksek olduğu kuşağın (1946 - 1964 arası doğanlar) da emekliye ayrılması, nitelikli eleman açığının böylece daha da artması ve bunun refah için bir tehdit haline gelmesi üzerine Alman hükümeti yeni bir Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası hazırlamıştı.