Gündem
23 Şub 2012 10:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:22

HABERTÜRK'ÜN ŞİKE DAVASI FOTOĞRAFI CEZA ALIR MI?

Basın hukuku uzmanı avukat Fikret İlkiz konuyu Radyo Kuzey'de yayınlanan 'Atilla Güner'le Akşam Postası' programında yorumladı.

Habertürk gazetesi önce Aziz Yıldırım'ın sabıkalı fotoğrafını yayınladı. Bu yayın Aziz Yıldırım tarafından duruşmada eleştirilirken eller yine boş durmadı. Şike davası sırasında duruşmanın fotoğrafı çekildi ve gazeteye basıldı. Bu konuda yasalar nediyor? Muhabir ceza alabilir mi? 'Atilla Güner'le Akşam Postası' programına canlı yayınla bağlanan basın hukuku uzmanı avukat Fikret İlkiz konuyu Radyo Kuzey'e yorumladı..

Av.Fikret İlkiz: Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 183'ncü maddesinde, mahkeme tarafından yapılan kayıtlar dışındaki görüntü çekmeyi yasaklayan maddesi şöyle; 'Adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda her türlü sesli veya görüntülü kayıt veya nakil olanağı sağlayan aletler kullanılamaz. Bu hüküm, adliye binası içerisinde ve dışındaki diğer adlî işlemlerin icrasında da uygulanır.' Ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 'Ses veya görüntülerin kayda alınması' başlığı altındaki Madde 286. göre; 'Soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses veya görüntüleri yetkisiz olarak kayda alan veya nakleden kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır' ifadesi mevcuttur.. Eğer ortada usule olmayan bir durum varsa bu maddelere göre işlem yapılır.. Ancak bana göre de ortada bir gazetecilik başarısı vardır. Kamuoyu bu fotoğrafla Çağlayan'daki Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin bir duruşma salonunu görmüş oldu. Ayrıca daha önce benzer bir olayın yaşandığına ve ceza alındığına ben rastlamadım.Yaygın basında ilk kez bir duruşma salonundan bir fotoğraf çekilip yayınlanmış oldu..