Gündem
07 Şub 2014 12:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:55

Google'dan olimpiyat sürprizi

Google, 2014 Kış Olimpiyatları doodle'ıyla kullanıcılarına sürpriz yaptı ve Olimpiyat İlkelerini ana sayfasında yayınladı.

2014 Kış Olimpiyatları doodle'ına tıklayan kullanıcılar Olimpiyat İlkeleri ile ilgili arama sonuçlarına ulaşıyor. Ancak Olimpiyat İlkeleri sonuçlarına ulaşmak için doodle'a tıklamanız da gerekmiyor; zira Google Olimpiyat İlkeleri ile ilgili ufak bir açıklamayı doodle'ın hemen altına yerleştirmeyi ihmal etmemiş.

Olimpiyat İlkeleri bölümünde şu satırlar yazıyor: "Spor faaliyetlerine katılmak bir insan hakkıdır. Her birey herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmaksızın, Olimpiyat ruhu içerisinde spor yapma imkanına sahip olmalıdır. Bunu yapmak için dostluk, dayanışma ve fair-play anlayışının hâkim olması gerekmektedir." - Olimpiyat İlkeleri(Google tarafından çevrilmiştir)

GOOGLE NEDEN OLİMPİYAT İLKELERİ BAŞLIKLI BİR DOODLE YAPTI

Google'ın Olimpiyat İlkeleri doodle'ını hazırlamasında Rusya'da eşcinsellik propagandasını yasaklayan yasa etkili oldu.

2014 KIŞ OLİMPİYATLARI
2014 Kış Olimpiyatları, 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenecek. Bu oyunlar tarihin22. Kış Olimpiyatları olacak. Rusya böylelikle ilk kez bir Kış Olimpiyatına ev sahipliği yapacaktır. Daha önce Sovyetler Birliği döneminde Moskova'da 1980 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı.

4 Temmuz 2007'de Guatemala'da toplanan Uluslararası Olimpiyat Komitesi; Pyeongchang, Salzburg ve Soçi'nin bulunduğu aday şehirlerden Soçi'yi seçmiştir. 2014 Kış Paralimpik Oyunları da 7 Mart-16 Mart arasında Soçi'de düzenlenecektir.

KIŞ OLİMPİYATLARININ TARİHİ

Yaz Olimpiyatları'nda kar ve buz sporu yarışmaları düzenlemenin imkansız olması nedeniyle ve başarılı geçen Yaz Olimpiyatlarının ardından Kış Olimpiyatları da düzenlenmeye başladı. Artistik buz pateni 1908 ve 1920, Buz hokeyi 1920 Yaz Olimpiyatları'nda yer almıştı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi diğer kış sporlarını da kapsayacak şekilde spor listesini genişletmek istiyordu. IOC tarafından 1921'de Lozan'da gerçekleştirilen Olimpiyat Kongresi'nde Yaz Olimpiyatlarının yanında Kış Olimpiyatlarının da düzenlenmesine karar verildi. 1924'te Fransa'nın Chamonix bölgesinde sadece kış sporlarını kapsayan 11 gün süren ilk Kış Olimpiyatları düzenlendi. 1992 Kış Olimpiyatları'na kadar Yaz ve Kış Olimpiyatları aynı yıl içinde yapılıyordu. Yaz ve Kış Olimpiyatlarının iki yıl arayla yapılması amacıyla bir sonraki Kış Olimpiyatları 1994'te düzenlendi ve günümüzde Yaz ve Kış Olimpiyatları 2 yıl farkla yapılmaktadır. Kış Olimpiyatları da Yaz Olimpiyatları gibi dört yılda bir yapılmaktadır.


Sabah