Gündem
31 Mayıs 2013 21:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:12

GEZİ PARKI'NA HABER AMBARGOSUNA TEPKİLER BÜYÜYOR!

Medyanın Gezi Parkı'nda yaşananlara sessiz kalmamasına tepkiler sürüyor. Medya Etiği Platformu basındaki karartmayı eleştiren bir açıklama yaptı...

Gezi Parkı’ındaki kitlesel eylem ve orantısız polis şiddeti sosyal medyayı allak bullak ederken televizyon kanalları ve birçok gazete olan bitene gözlerini kapamış durumda. Medya Etiği Platformu medyanın uyguladığı karartmaya sert tepki gösterdiği açıklamasında "Bugün, gazeteciliğin en temel ilkelerini hatırlama günüdür." dedi.
 
Gezi Parkı’na haber ambargosunun kurbanı demokrasi Taksim Gezi Parkı’nda yaşananların başta haber kanalları olmak üzere medya tarafından görmezden gelinmesi halkın haber alma hakkının ihlalidir. Haber alma özgürlüğü evrensel bir insan hakkıdır ve Anayasa tarafından da güvence altına alınmıştır. Amerikan Profesyonel Gazeteciler Cemiyeti’nin (SPJ) etik ilkelerinin girişinde belirtildiği gibi halkın aydınlatılması adalet ve demokrasinin temel şartıdır. Aynı yerde vurgulandığı gibi gazeteci, olayları adil ve kapsamlı şekilde haberleştirerek demokrasi ve adalete hizmet eder. Taksim Gezi Parkı’nda yaşananlar hakkında halkın yeterince aydınlatılmaması, aslında demokrasiyi yaralamaktadır.
 
Türkiye Gazetecileri Cemiyeti’nin Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin ilk maddesi şöyle der: “Herkes, bilgi edinme ve haber alma, özgür düşünce, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahiptir.”
 
Medya Etiği Platformu’nun ilkeleri de aynı şeyi vurgular: “Gerçeği eksiksiz ve yalın bir şekilde yansıtmak gazetecinin temel görevidir.”
 
Bugün, gazeteciliğin en temel ilkelerini hatırlama günüdür.