Gündem
02 Eyl 2013 15:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:37

GEZİ PARKI OLAYLARI MEDYADA NELERİ DEĞİŞTİRDİ?

MediaCat, Eylül sayısında, Gezi olaylarının ardından medyada yaşanan değişimleri ele aldı.

Geleneksel merkez medyanın parçalandığı, artık paralel merkez medyadan söz edilmesi gerektiği iddiası uzun süredir kabul görüyordu. Gezi olayları sırasında medyanın takındığı tutum, sonrasında yaşanan kopuşlar ve TMSF tarafından el konan Çukurova grubunun medya varlıklarının el değiştirmesi manzaraya yeniden bakmayı zorunlu kılıyor.

Ertuğrul Özkök
'Efsaneleri yıkmadıkça yeni medyayı konuşamayız'

Sektörde geçtiğimiz 20 yılın en kilit görevlerinde bulunan Ertuğrul Özkök'e göre, yeni medyanın nasıl olacağını konuşmadan önce halihazırda içinde bulunulan düzenin altını üstüne getirip, içini dışına çıkarmak gerekiyor. Özkök, Türk medyasında son dönemde yaşanan değişiklikler hakkındaki görüşlerini MediaCat'e anlattı.

İlkay Gürpınar
'Annelik, bilgelik ve farkındalık getiriyor'

Mizah, eğlence ve zekâ kokan yaratıcılığın Türkiye'deki adresi desek herhalde akla gelen ilk isimlerden biri olur TBWAISTANBUL CCO'su İlkay Gürpınar. Doğum izninin ardından Eylül ayında işe dönmeye hazırlanan Gürpınar'la anneliğin getirdiklerini ve biraz da iş güç konuştuk.

Hangi lig hangi kanalda?
Ağustos ayının tamamlanmasıyla birlikte futbolseverlerin hasreti sona erdi ve Haziran ayına kadar sürecek zorlu maraton start aldı. Türk sporseverlerin her yıl giderek daha fazla ilgisini çeken amatör spor dallarının yanı sıra tüm dünyadan büyük spor organizasyonları da gerek Pay TV gerekse ücretsiz TV kanalları aracılığıyla ekranlara geliyor. Yayıncıların beklentisi ise malum: Mümkün olan tüm reklam uygulamalarını kullanarak yatırımlarının karşılığını alabilmek.

Markaların ilham veren düetleri
Aristo, 'bütün, parçalarının toplamından daha büyüktür' der. Markalar da bunu fark etmiş olmalı ki 90'ların başından bu yana birçoğu stratejik ortaklıklar geliştirdi ve iletişim kampanyalarını bir arada yürüttü. Markaların bu flörtleri algıda fark yaratıyor, zira tüketiciye beklenmedik, canlandırıcı ve dikkat çeken mesajlar gönderiyor. MediaCat, Eylül sayısında son yılların en etkili, kimi uzmanlarca da en zorlu olduğu düşünülen yerli ve yabancı marka ortaklıklarının pazarlama stratejilerini inceledi.

Organik, doğal, katkısız gıdanın tüketicideki karşılığı
Gıda ambalajlarının üzerindeki doğal, organik, light, şekersiz, katkısız gibi ifadeler gıda hakkında bilgi vermekten öte yaşam tarzımıza ilişkin hassasiyetimize sesleniyor. TGI Türkiye araştırmasına göre tüketiciler bu ifadeleri farklı biçimlerde okuyor. Detaylar MediaCat Eylül sayısında.

Mutlu çalışanlar için yaratıcı sürprizler
Çalışan memnuniyetinin kurumlara katkısı tartışılmaz. Kurumlar da günümüzde bunun önemini fazlasıyla kavramış durumda. Birçok şirket çeşitli yollarla çalışan memnuniyetini artırmak için çaba gösteriyor. Bazı şirketlerse bu çabayı bir adım daha ileri götürerek sadece 'mutlu' değil, aynı zamanda 'neşeli' çalışanlara da sahip olmak için yaratıcı sürprizlerle personelinin karşısına çıkıyor. Peki, Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerin çalışanları için hazırladıkları sürprizler neler?

Mobil reklamcılığın Glass'la imtihanı
Gelirini yüzde 95 oranında reklamdan sağlayan Silikon Vadisi'nin dev ismi Google, giyilebilir teknolojide devrim yaratacağı öngörülen Glass'ı piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Son kullanıcı için eğlenceli olduğu kadar merak da uyandıran özellikler barındırsa da Google'ın en yeni ürünü reklamvereni pek memnun etmeyeceğe benziyor. Zira Glass reklamverene şimdilik sırt çeviriyor.

Advertising Age
Devlerin evliliği: Publicis Omnicom Group
Dünyanın en büyük reklam ağının ortaya çıkmasıyla sonuçlanan anlaşmanın imzaları atıldı. 35 milyar dolarlık devasa geliriyle Publicis Omnicom Group reklam sahnesine çıktı. Anlaşmanın beraberinde getirdiği birçok tartışma var. Aynı holdingin bünyesinde yer alan dev ajansların yeni çalışma düzeni, reklamverenler arasındaki çakışmalar, 'big data' tartışmaları ve medya ajansları tarafındaki olası konsolidasyonlar bunlardan yalnızca birkaçı. Detaylar Advertising Age'in Eylül sayısında.

Türkiye'nin marka ikonları
Markaların olduğu kadar marka ikonlarının da sorumlulukları var. Bir marka ikonunun da tıpkı markası gibi kendini geliştirmesi, tüketiciyle iletişim kurabilmesi ve belki de en önemlisi ait olduğu markanın mesajını tüketiciye taşıyabilmesi gerekiyor. Advertising Age Eylül sayısında; MediaCat, Ipsos ve Nielsen verilerinin yanı sıra, Twitter'dan yürüttüğü okur anketine bağlı olarak Türkiye'nin marka ikonları listesini oluşturdu.
Devamı ve daha fazlası MediaCat ve Advertising Age Eylül sayısında...