Gündem
24 Mayıs 2011 08:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:23

GAZETECİ CİNAYETİNDE GAZETECİLER DE YARGILANIYOR

Bandırma'da öldürülen Güney Marmara'da Yaşam gazetesi genel yayın yönetmeni Cihan Hayırsevener'in davasında 'rakip' yerel gazetenin sahibi ve yöneticileri de yargılanıyor.

Türkiye’de görev yapan yerel habercilerin siyaset, mafya gibi çeşitli çıkar gruplarının hedefinde olduğunu bir kez daha gösteren Hayırsevener cinayeti 26 Mayıs’ta görülmeye devam edecek.

18 Aralık 2009 tarihinde yaptığı haber ve yazdığı yazılar sonucu Bandırma’da cadde ortasında uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Güney Marmara’da Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cihan Hayırsevener’in davası 26 Mayıs’ta 10. Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Davada, katil zanlısı Serkan Erakkuş, İlk Haber Gazetesi’nin kurucusu İhsan Kuruoğlu, oğlu İlbey Kuruoğlu, kardeşi Osman Kuruoğlu, Güney Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı ve İlk Haber Gazetesi Yayın Koordinatörü Engin Arıcan, AKP Balıkesir İl Genel Meclis Üyesi ve eski Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Talip Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 12 kişi yargılanacak.

Sanıklar, "kasten ve tasarlayarak adam öldürmek", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "örgütün veya amacının propagandasını yapmak" ve "ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurmak" ile suçlanıyorlar. 

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Bandırma Ağır Ceza Mahkemesi ile İstanbul 10. Özel yetkili Ağır  Ceza Mahkemesi arasında yaşanan görev itilafına son vermiş ve davanın İstanbul’da görülmesini istemişti.

15 Ekim 2010’da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "üzerine atılın suçun niteliği, delil durumu, tutuklulukta geçirdikleri süreleri" de göz önüne alarak, İlbey Kuruoğlu ve Talip Yıldız’ın da  tahliyesine karar vermişti. Mahkeme, Serkan Erakkuş, İhsan Kuruoğlu ve Kerem Yılmaz’ın tutuklu kalmasına hükmetmişti. İddianamede, tetikçi zanlısı Serkan Erakkuş, Hayırsevener’i cezaevinden ölümle tehdit ettikten sonra cezalandırılma yönünde talimat verdiği ifade edilen Ihsan Kuruoğlu, avukatı olarak görev yaptığı halde bu kişinin örgüt faaliyetleri çerçevesinde verdiği talimatları çevresine aktardığı gerekçesiyle Ferda Dündar ve saldırıya karıştığı belirtilen Kerem Yılmaz için Ceza Yasası’nın 82/1-a maddesi uyarınca müebbet hapis cezası isteniyor.

İddianamede, suç örgütüne yardım ettiği belirtilen Engin Arıcan için ise 4 yıla kadar hapis ve belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma cezası verilmesi talep edildi.