Gündem
01 Oca 2006 02:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:20

GAZETECİ CİHAN HAYIRSEVENER CİNAYETİ ÖZEL YETKİLİ MAHKEMEDE

Yargıtay: Cihan Hayırsevener cinayeti davası "İstanbul 10. Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek."

İstanbul 10. Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, yolsuzluk gibi konularda yazılar yazdıktan sonra sokak ortasında öldürülen gazeteci Cihan Hayırsevener’in katil zanlılarını yargılamaya 26 Mayıs’ta devam edecek.

Cinayet, Türkiye’de görev yapan yerel habercilerin siyaset, mafya gibi çeşitli çıkar gruplarının hedefinde olduğunu bir kez daha gösterdi.

Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası’nın 2 Mayıs’ta açıkladığı 2011 Ocak-Şubat-Mart dönemini kapsayan Medya Gözlem Raporu’nda Ümit Kaftancıoğlu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, 90’lı yıllarda Kürt basınından 20’yi aşkın gazetecinin ve son olarak Hrant Dink’in öldürülmesinin emrini verenlere dokunulmadığına yer veriliyor.

Yargıtay: Örgütlü suç

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Güney Marmara’da Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hayırsevener’in 18 Aralık 2009’da öldürülmesiyle ilgili Bandırma Ağır Ceza Mahkemesi ile İstanbul 10. Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi arasında yaşanan görev itilafına son vermiş ve davanın İstanbul’da görülmesini istemişti.

11 Ağustos 2010 tarihli iddianamede, tetikçi zanlısı Serkan Erakkuş, İlk Haber gazetesi yayın koordinatörü Engin Arıcan, gazeteyi yayımlanan ailenin üyeleri İhsan Kuruoğlu, İlbey Kuruoğlu, Osman Kuruoğlu, Bandırma Belediyesi başkan yardımcısı Talip Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 12 kişinin adı geçiyor.

15 Ekim 2010’da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "üzerine atılın suçun niteliği, delil durumu, tutuklulukta geçirdikleri süreleri" de göz önüne alarak, İlbey Kuruoğlu ve Talip Yıldız’ın da tahliyesine karar vermişti. Mahkeme, Serkan Erakkuş, İhsan Kuruoğlu ve Kerem Yılmaz’ın tutuklu kalmasına hükmetmişti.

İddianamede, tetikçi zanlısı Erakkuş, Hayırsevener’i cezaevinden ölümle tehdit ettikten sonra cezalandırılma yönünde talimat verdiği ifade edilen Ihsan Kuruoğlu, avukatı olarak görev yaptığı halde bu kişinin örgüt faaliyetleri çerçevesinde verdiği talimatları çevresine aktardığı gerekçesiyle Ferda Dündar ve saldırıya karıştığı belirtilen Kerem Yılmaz için Ceza Yasası’nın 80/1-a maddesi uyarınca müebbet hapis cezası isteniyor