Gündem
11 Ara 2017 17:20 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:51

Gazeteci batarken bulmuştu; Ata'nın 'Kartal'ı kurtuluyor!

Atatürk'ün 13 Kasım 1918'de güvertesinde tarihe geçen "Geldikleri gibi giderler" sözlerini söylediği Kartal istimbotunun müze gemi olması için ilk çalışmalar başladı.

Milliyet Gazetesi'nin deniz kültürü konusundaki uzman muhabiri Gökhan Karakaş'ın yarı batıkken Tuzla sahilinde bulduğu Kartal istimbotun, Kurtuluş Savaşı'nın kahraman gemileri Nusret, Bandırma ya da Alemdar gibi yok olmasını engellemek isteyenlerin çabaları sürüyor.

Kartal istimbot platformu tarihe geçen sözlerin söylendiği 23 metre boyundaki istimbotu kurtarmak için maddi ve malzeme desteği bekliyor. Gökhan Karakaş'ın haberi Kartal'ın kurtulması için ilk adım olmuştu.

'Kartal' destek bekliyor

Gönüllü denizcilerin kurduğu ‘Kartal İstimbotu Platformu’ gemiyi kurtarıp müzeye dönüştürmek için kolları sıvadı. 100 tonluk ‘Kartal’ Tuzla’da restorasyona alındı. 1 milyon liraya mal olacak restorasyonda gemi pastan temizlenecek,  makineleri ve donanımları yenilenecek. İstimbotun müze gemi olabilmesi için maddi yardımın yanısıra kurt ağzı, manika, çekme kancası, direk, istimli düdük, dümen, pervane gibi pek çok teknik malzemeye ihtiyaç var. Gemiyi İstanbul’da sergilemeyi hedeflediklerini söyleyen Kartal İstimbot Platformu Başkanı Emekli Amiral Cem Gürdeniz, “Tarihi hiçbir gemimizi koruyamadık. ‘Kartal’ 106 yıldır direniyor. Atatürk’e olan sadakatinden yüzlerce fırtına atlattı. Onu kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz ama maddi yardıma ihtiyacımız var” diye konuştu.

Filmde kullanılacak

Eski gövdesi üzerine aslına uygun olarak yeniden yapılacak Kartal istimbotu, aynı zamanda ‘Atatürk 1919’ adlı film için de kullanılacak. 2014 yılında ekonomik ömrünü tamamlayarak hurdaya ayrılan gemiyi gazetemiz muhabiri Gökhan Karakaş gündeme taşımıştı. Karakaş platformun kurucuları arasında yer alıyor.

Sergilenecek

Kartal İstimbotu Platformu Teknik Heyet Başkanı Kaptan Levent Akson, “Türk halkı onu bağrına basıp tekrar Mustafa Kemal’in Kartal’ı yapmalı. Kartal’ı sergileyerek tarihe kazandırmak için yurtseverlerin yardımını istiyoruz. Gerekli malzemeleri temin edip restorasyonu 6 ayda bitirip halkın göreceği yerde sergilemek istiyoruz. Ardından gemi Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecek” dedi.