Gündem
01 Mar 2024 00:25 Son Güncelleme: 01 Mar 2024 00:34

Galatasaray maçı sonrası RTÜK’ten YouTube hamlesi!

RTÜK'ün YouTube yayınlarını denetlemek amacıyla çalışmalara başladığı belirtildi.

Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası YouTube üzerinden yapılan bazı yayınlar sonrası RTÜK, ön inceleme gerçekleştirdi.

"Söz konusu yayınlar 'şu anda görev sahamızda bulunmayan 'YouTube' video paylaşım mecrasından yapılmıştır" açıklamasını yapan RTÜK, bu tür yayınların denetimi ile ilgili YouTube ile görüşmelerin yapıldığını bildirdi.

Yaşanan gelişmeler sonrası 'YouTube'a RTÜK denetimi geliyor mu?' sorusu da gündeme geldi.

RTÜK’ün mahkeme kararı olmadan yayın engelleme yetkisi bulunmadığından, bu alanı düzenlemek üzere yasal düzenleme yapılmasına yönelik bir çalışma başlatıldığı da öne sürüldü.

RTÜK'ten denetim çalışmalarının olacağına yönelik "Gelecek dönemde olası hukuki düzenlemelerin ardından sosyal medya mecralarının RTÜK’ün denetim süreçlerimize tabi olması beklenmektedir" değerlendirmesi yapıldı.

Ayrıca RTÜK'den lisans zorunluluğuna ilişkin hatırlatma niteliğinde şu açıklama yapıldı:

"Öte yandan ilgili içeriğin yayınlandığı “VOLE” isimli platformun mobil cihaz uygulamasının bulunduğu, bu mecra üzerinden kataloglar halinde isteğe bağlı internet yayıncılığı yaptığı tespit edilmiştir.

Mobil uygulama üzerinden yayın yapan kuruluşların RTÜK’ten lisans almaları zorunludur. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi ile İzin ve Tahsisler Dairesinin teknik çalışmalarının ardından mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yapan “VOLE”, lisans alması yönünde uyarılacak ve kuruluşa 72 saat süre verilerek müracaat etmesi beklenecektir. Gereken süre içinde lisans başvurusu yapılmaması halinde ise, platforma erişim engeli için mahkeme süreçleri başlatılacaktır."