Dünya
25 Kas 2022 11:48 Son Güncelleme: 25 Kas 2022 11:58

Mahkemeden emsal karar: Çalışan 'sıkıcı' olduğu için işten çıkarılamaz

Fransız yargısı, bir danışmanlık şirketinin meslektaşlarıyla sosyalleşmediği ve dışarı çıkmadığı için çalışanı işten çıkarma kararını haksız buldu.

Fransa'da bir çalışan, “sıkıcı” olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyleyerek açtığı davayı kazandı.

Paris'te görülen davada mahkeme, işverenin meslektaşlarıyla sosyalleşmediği ve dışarı çıkmadığı için çalışanı işten çıkarma kararını haksız buldu. Çalışanın iş yerinde “sıkıcı biri olma hakkı olduğuna” hükmeden mahkeme, çalışanlarını mesai sonrası dışarıda birlikte sosyalleşmeye teşvik eden danışmanlık şirketinin bu politikasının çalışan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

İsmi açıklanmayan çalışanın, ekibin kaynaşma etkinliklerine katılmak istemediği için işten çıkarılmasının, iş kanunlarına aykırı olduğuna karar verildi. Hakim, çalışanın şirketin kurallarını eleştirme hakkı bulunduğunu ve şirketin mesai dışı etkinliklerine katılmaya zorlanamayacağını bildirerek şirketin davacıya 3 bin euro tazminat ödemesine hükmetti.

İngiliz basınına göre iş arkadaşları tarafından “çok sıkıcı” olmakla suçlanan erkek çalışan, 2015'te “profesyonel yetersizlik” gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Çalışan, şirketten 450 bin euro daha tazminat talep ediyor.