Gündem
15 Şub 2024 17:10 Son Güncelleme: 15 Şub 2024 17:14

FETÖ üyeliğiyle suçlanıyordu: ÖSYM eski Başkanı Ali Demir'e beraat

ÖSYM eski Başkanı Ali Demir, FETÖ üyeliği ve görevi kötüye kullanma suçlamalarından yargılandığı davada beraat etti.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) eski Başkanı Ali Demir, tutuksuz yargılandığı davada 'FETÖ üyeliği' suçundan beraat etti.

Ali Demir, 'FETÖ üyeliği' ve 'zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma' suçlarından 18 yıl 6 aya kadar hapis talebiyle Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya devam etti. Duruşmaya tutuksuz sanık Demir ile avukatı katıldı. Mahkeme başkanı, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapması için Demir'e söz verdi.

"SADECE BEŞ SINAV ÇALINDI"

2010 yılında ÖSYM başkanlığı görevine getirildiğini söyleyen Demir, kendisinden önce ÖSYM'nin kişisel ilişkilerle yönetildiğini iddia etti. Çalıştığı dönemde hiçbir sınav evrakını iptal etmediğini öne süren Demir "ÖSYM'nin yaptığı sınavların hepsinin çalındığı söylenmektedir. Ama çalınan 19 sınavdan sadece 5 tanesi ÖSYM sınavıdır" şeklinde savunma yaptı. 

SUÇLAMALARI REDDETTİ

Görevde olduğu dönemde kendi gayretiyle ÖSYM kanunu hazırladığını belirten Demir şöyle devam etti:

- Bu ülke için, ÖSYM'de soru çalmanın ülkeye duyulan güvenin nasıl sarsılacağını biliyordum. Sınavın eşitlik ve adalet içinde olması, benim en hassas noktamdı. Bunu sağlamak benim varlık sebebimdi. Türkiye'de toplu kopyayı ortadan kaldıran, her öğrenciye farklı kitapçık dağıtmak bir devrimdir, bunu bu amaçla yaptım.

- Sınavların kapalı ortamda 'jammer' isimli sinyal bozucuların olduğu ortamda hazırlanmasını da ben yaptım, bu da büyük bir güvenlik önlemidir. Matbaadan çıkan soruları yine yüksek güvenlikle korumayı da biz yaptık. Bu suçlamalar kabul edilebilir değil.

1 YIL 15 GÜN HAPİS 

Avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Demir'in 'FETÖ üyeliği' suçundan beraatine 'zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma' suçundan 'takdiri' indirim ile 1 yıl 15 gün hapis cezası verdi. Hükmün açıklanmasının 5 yıl süreyle geri bırakılmasına karar verildi. 

NE OLMUŞTU? 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Demir hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma" suçlarından 18 yıl 6 ay hapis cezası isteniyordu. 

ÖSYM tarafından 2010-2015 yıllarında yapılan sınavlarda soruların sızdırılmasıyla ilgili ayrıntılara yer verilen iddianamede, soruların, matbaaya gönderilmek üzere "Sır cihazı" adı verilen kriptolu belleğe yüklendiği sırada ÖSYM'nin bilgisayarlarına kurulan ProNMS ve Lumension adlı programlarla arka planda kaydedildiği, bu şekilde elde edilen soruların, kurumda görevli örgüt mensuplarınca FETÖ'nün sözde ÖSYM imamı Bekir Şimşek'e ulaştırıldığı ifade edilmişti. 

İddianamede, soruşturma açıldığı bilgisine ulaşan örgüt mensuplarının, ÖSYM'deki bilgisayarlara geri dönülemeyecek şekilde 35 kez format attığı buna rağmen bazı bilgisayarlarda sınav sorularını kaydeden programlara ilişkin kalıntılar bulunduğu da aktarıldı. 

Soruların bu şekilde sızdırıldığı dönem Demir'in ÖSYM Başkanı olduğu, soru hazırlanması ve güvenlikle ilgili kritik birimlerde çalışırken hakkında FETÖ'den işlem yapılan kişilerin ya Ali Demir döneminde işe alındığı ya da başka birimlerdeyken Demir'in onayıyla bu birimlerde görevlendirildikleri belirtilmişti.