Gündem
01 Kas 2023 21:01 Son Güncelleme: 01 Kas 2023 21:05

Fed faiz kararını açıkladı

Piyasaların merakla beklediği faiz kararına ilişkin açıklama geldi. ABD Merkez Bankası Fed faizi yüzde 5,50'de sabit bıraktı.

ABD Merkez Bankası (Fed), kasım ayında politika faizini sabit bıraktığını duyurdu. Fed'in bu kararıyla politika faizi yüzde 5,25 ile 5,50 aralığında kalmayı sürdürdü.

Piyasaların kasım ayına yönelik faiz beklentisi ne yöndeydi?

Piyasaların kasım ayına yönelik genel beklentisi de Fed’in politika faizini sabit bırakacağı yönündeydi. CME FedWatch aracına göre de faizlerin sabit bırakılmasına bugün yüzde 99,2 ihtimal veriliyordu.

Fed ayrıca bu toplantısının dışında da yıl boyunca faiz kararını beklentilere uygun gerçekleştirmiş ve piyasayı hiç şaşırtmamıştı.

Faiz artırım döngüsü sonrası ABD’den yeni borçlanma planı

Mart 2022'de 25 baz puanlık artışla 2018'den itibaren ilk kez faiz artırımına giden Fed, faiz artırım döngüsü boyunca bu toplantıya kadar 525 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti.

Fed'in faiz artırımları sonucunda yükselen borçlanma maliyetleri ise son zamanlarda ABD hükümetini zor duruma sokmuştu.

Tahvil getirilerinin 2007'den bu yana en yüksek seviyelerde seyrettiği bu dönemde ABD Hazinesi bugün yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta 112 milyar dolarlık borcu açık artırmaya çıkaracağını ve böylece 9 milyar dolardan fazla ekstra fon toplayacağını açıkladı.

Bu kapsamda salı günü 48 milyar dolarlık 3 yıllık tahvillerle başlayacak olan ve üç bölümden oluşacak satışı, takip eden günlerde 40 milyar dolarlık 10 yıllık tahvil satışı ve 24 milyar dolarlık 30 yıllık tahvil satışı izleyecek.

ABD'nin yeni borçlanma planı sonrasında ise borsalarda risk iştahı yeniden toparlanırken, Hazine tahvillerinin faizleri son 16 yılın zirvesinden başlattığı geri çekilmeyi hızlandırdı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise son açıklamalarında ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu belirterek, ABD'de yüksek faiz ortamının kalıcı olabileceği uyarısında bulunmuştu. Yüksek faiz ortamı beklentisi de risk odaklı varlıklarda satış baskısının artmasına yol açarak, kasım ayında alınacak kararın ve karar sonrasında verilecek mesajların önemini artırmıştı.

Piyasaların odağı Powell’ın konuşmasında

Fed'in 2023 yılındaki son toplantısı ise 12 - 13 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Gelecek toplantılarda Fed’in izleyebileceği patika hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için yatırımcılar ise TSİ 21.30'da Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısından çıkacak mesajları bekleyecek.

ETİKETLER
#abd #fed #karar