Gündem
04 Haz 2012 11:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:44

FAZIL SAY'A 'HAPİS CEZASI' DIŞ BASINDA!

Reuters, AFP ve AP gibi haber ajansları dava haberini dünyaya duyururken, New York Times ve Washington Post gibi saygın yayınlar da davayı sayfalarına taşıdı.

’Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılama’ suçlamasıyla hakkında 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Fazıl Say, dünya basınında da yankı buldu.

Reuters’in haberinde, “Say’ın gelecek aylarda, Erdoğan’ın mahkeme tarafından halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğine hüküm verilen bir şiiri okuduğu için 1998’de hapis cezasına çarptırılmasından bu yana Türkiye’de akıntının nasıl tersine döndüğünü de gözler önüne seren davada hâkim karşısına çıkması bekleniyor” ifadesi yer aldı. 165 kişiden biri İsrail Ulusal Haber kurumu olarak da bilinen Arutz Sheva’nın haberinde ise “Fazıl Say twitter yoluyla vicdanını dile getirdiği için Müslüman bir ülkede hedef gösterilen tek kişi değil. Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri de internet üzerinden görüşlerini paylaşan vatandaşları hakkında iddianame hazırladı ve bazı durumlarda bu kişiler fahiş para cezalarına çarptırıldı” ifadesi yer aldı.

Şebnem Arsu ile Daniel J. Wakin imzasını taşıyan New York Times haberinde ise, Fazıl Say davasının dinî değerler ve Türk ulusal kimliği hakkındaki açıklamaları nedeniyle hakkında hukukî işlem başlatılan Türkiyeli sanatçı, yazar ve aydınlar zincirinin son halkası olduğu belirtildi. “Fazıl Say Slovenya’dan attığı mesajında, İslam’ın vaat ettiği cennetin hakkındaki iletiyi Twitter’da paylaşan 165 kişiden sadece biri olduğunu söyledi” ifadesinin yer aldığı metinde, Say’ın görüşlerine de yer verildi: “Ben de bunun komik bir alegori olduğunu düşündüm ve retweet’ledim. Şimdi bu nedenle hakkımda dava açılmasına inanamıyorum. Evrensel insan haklarına ve kanunlara aykırı olan bu dava sadece kendi başına değil, Türkiye’nin imajını zedelemesi açısından da üzüntü verici.”

Luke Montgomery imzalı Washington Post haberi ise “NATO üyesi ve AB’ye tam üyelik müzakeresi yapan Türkiye gibi bir ülkede hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını bilmek çok güzel. Hiç kimse. Dünyaca ünlü klasik piyanist Fazı Say bile...” cümleleriyle başlıyor. Montgomery yazısında, “Say’ın tweet’leri ne kadar kaba olsa da, The Temptation of Christ ve Türkiye’de de bir hayli popüler olan Da Vinci Şifresi/ The Da Vinci Code ile karşılaştırıldığında nispeten zararsız görünüyor. Bu eserler yayımlandığında Batı’da ve dünyanın hemen her yerinde hiddetli tartışmalara yol açtı. Ama yapımcılar ve yazarlar için cezaevi yolları göründü mü? Asla” dedi.

 
Yabancının Türkiye’ye İlgisi Arttı, İstanbul’un Finans Merkezi Olabilmesi İçin Yasa Çıktı
İşte Yeni İstanbul Kentsel Dönüşüme Vergi Ayarı
Glow 3 Çekmeköy’de 223 Bin Lira! Bankalar 2b’den Pay Alma Telaşında
Dumankaya Lobi Çarşı’da 119 Bin Liraya! Atlantis City’de 285 Bin Lira’ya 3+1
Bahçe’n Eryaman’da 60 Ay 0.97 Faiz Crown Tower’da Son 40 Daire, 40 Ay 0 Faiz
Riskli Evler İfşa Edilecek Next Level’da 3.3 Milyon TL’ye Penthouse!
Cami Yaptırana Vergi İndirimi Newista Life 30 Aya 0 Faiz Uyguluyor
TOKİ’den Proton Hızlandırıcı Tesisi Aris Park Residence’da 999 TL Taksitle!
İnşaat Süreci İnternetten Canlı İzlenebilecek Japonya’dan Örnek Alınacak
Marmara Evleri 3’de 1.2 Milyon TL’ye Dükkan! Türk Şirketler Azerbaycan’ın Yeni Yüzünü İnşaa Ediyor
Antep’te Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Japonya’dan Örnek Alınacak
Etiler’den Altunizade’ye Teleferik Projesi Tapu Dairesine Gitmeden Ödemenizin Yapın !
Exen İstanbul’da 84 Ay Vade! 3 Haziran Son Gün 2 B Öncesi Rekor Satış
Arista Bomonti’de Ofisler 6 Bin 375 Dolara! Park Avenue’den Bina Aldı ABD’de Otelleri 3’lüyor
Şehrizar’a Çevreci Çatı Rings İstanbul’da 2+1 Daire 425 Bin Tl’ye!
Keten İnşaat Nişantaşı’na Hayat Veriyor! Sultan Konakları’nda 2+1daire 178 Bin Lira!
Libya’da Türk Şirketlerinin Varlıklarına El Konuldu Metropol İstanbul’da Formula 1heyecanı
268 Rakımlı Tepede Tüm İstanbul Görecek 216 Butik Çekmeköy’de 158 Binliraya!