Televizyon
17 Kas 2013 09:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:45

Fatmagül Arap kadınların hayatlarını nasıl değiştirdi?

Türk dizilerini izleyen kadınların ilginç hayat hikayeleri..

Yunan yönetmen Nina- Maria Paschalidou, Türk dizilerinden ilham alarak hayatlarını değiştirmeye karar veren kadınların hikâyesini ‘Kısmet’ isimli belgeselde anlatıyor. Bu ayın sonunda Uluslararası Amsterdam Film Festivali’nde yarışacak belgeselde, ‘Hayat Devam Ediyor’ dizisinden cesaret bulup boşanma davası açan da var, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’yi izleyip tecavüze başkaldıran da. Paschalidou, filminde işlediği dört değişim hikâyesini anlattı.
 
Samar Şaban 50 yaşında, hayata karşı tüm inancını yitirmiş bir kadın. Abu Dabi’de yaşıyor. Kocası tarafından 13 yıl hapsedildiği evinde defalarca tecavüze uğramış. Acılı hayatını değiştirense ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ dizisi olmuş.
 
Beren Saat’in canlandırdığı, üç kişinin tecavüzüne uğrayan ve davasından hiç vazgeçmeyen Fatmagül’den çok etkilenmiş. Evden çıkmanın bir yolunu bulup, mahkemeye başvurmuş ve boşanmış. Artık özgür ve özgürlüğünü Fatmagül’den aldığı güce borçlu olduğunu söylüyor.
 
Paraskevi, Yunanistan’da yaşayan, ‘Muhteşem Yüzyıl’ hayranı genç bir avukat. Zihinsel engelli bir erkek kardeşi var ve hayatı boyunca ona bakması gerekiyor. Bu durumu uzun yıllar kabullenememiş. Ama bir gün, ‘Muhteşem Yüzyıl’da hayranlıkla izlediği Halit Ergenç’in kız kardeşinin de zihinsel engelli olduğunu öğrenince, hayata bakışı değişmiş
 
Çünkü Halit Ergenç çok güçlü biri. Bu gücünü hem dizideki hem de gerçek hayattaki duruşuyla herkese gösteriyor. Ondan aldığım güçle, artık sadece kendim için değil, erkek kardeşim için de savaşıyorum”.
 
Samira İbrahim, Mısır’da yaşıyor. 26 yaşında bir kadın hakları savunucusu. Görüşleri başta New York Times, birçok etkili yayında yer almış, önemli bir aktivist. 2011’de Tahrir Meydanı’ndaki gösteriler sırasında askerler tarafından gözaltına alınmış ve zorla bekâret testine tabi tutulmuş. Ama susmamış; işi sivil mahkemeye taşımış. Samira’nın mücadelesiyle Tahrir sonrası Mısır’da bekâret testi yasaklanmıştı. Bu etkili kadın hakları savunucusu da Türk dizilerini yakından takip edip, Mısırlı seyircilere öneriyor. Paschalidou’nun belgesel için görüştüğü Samira, özellikle ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ dizisine hayran.
 
“Bizim de, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’ gibi, kadın haklarının özgürce konuşulduğu, tabuların yıkıldığı diziler çekmemiz lazım”.
 
Belgeselde dizilerin Türkiye’de etkilediği yaşamlara dair de bir örnek var. Badısabah (soyadını açıklamıyor), televizyon üzerinden hayatı değişen bir başka kadın. İstanbul’da yaşıyor. 45 yaşında. Çocuk yaştayken, kendinden çok büyük bir adamla evlendirilmiş.
 
“O evliliği hiç affetmedim” diyor. Hayatını değiştiren ,15 yaşında bir kız çocuğunun 70 yaşında bir adamla evlendirilmesini anlatan ‘Hayat Devam Ediyor’ dizisi olmuş. Yani, ‘Hayat’ karakteriyle hayat bulmuş. Çocukluğundan beri dayak yediği kocasından boşanmış. İki çocuğuyla birlikte, mutlu bir hayatı var.