Gündem
12 Eki 2010 15:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:42

EZEL'DEKİ ÖPÜŞME SABAH İLE NTVMSNBC ARASINDA NASIL KRİZ YARATTI?

ntvmsnbc Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe, "Özel haberlerimiz muhabir kaynak gösterilmeden alınıyor" diyen Sabah yazarına cevap verdi.

Ntvmsnbc Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe, isim vererek internet sitelerini eleştiren Sabah yazarı Mevlüt Tezel’e yanıt verdi.

İşte Yeşiltepe’nin ntvmsnbc.com’dan yaptığı o açıklama:

ntvmsnbc, alıntıladığı haberin kaynağını gösterdiği için suçlanan ilk yayın organı olarak tarihe geçiyor.

Bu tespiti yapan, daha doğrusu bizi suçlayan Sabah gazetesi yazarlarından Mevlüt Tezel‘e müteşekkiriz. Çünkü, biz aynen öyle yapıyoruz, nihayet birileri gördü! Başka basın yayın organlarında yayınlanan haberleri muhakkak kaynak göstererek yayınlıyoruz. Üstelik bunu açık seçik yapıyoruz, nihayet birileri fark etti!

Mevlüt Tezel bir yazı kaleme almış, sorduğu soru şu; “Bu öpüşmenin bedeli: 1470 lira” başlıklı haberi alıntılamışsınız, neden muhabirin adını kaynak göstermiyorsunuz?” SABAH gazetesinden alıntıladığımız bu haberde, gazeteyi kaynak göstermemize içerlemiş, muhabirin işinin değerini ve emeğini görmezden geliyormuşuz.

Tezel’in sorduğu soru aslında mesleğimizin ilkeleri ve genel geçer kuralları hakkında yaşanan kafa karışıklığının küçük bir boyutu. Haber alıntılama ve kaynak gösterme konusu üzerine yeterince düşünülmemiş bir yazı.

Tekrar belirtelim ki daha iyi anlaşılsın ; “Ezel’in öpüşmesinin bedeli”ni haber olarak bize duyuran SABAH gazetesinin adının yerine, muhabirin adını belirtmemizin istenmesi, gazeteciliğin temel ilke ve kavramları hakkında yaşanan kafa karışıklığının geldiği boyutu mükemmel şekilde örnekliyor.

Mesleğimizde esas olan, dünya genelinde uygulanan basın meslek etiği ve kurallarının da bize işaret ettiği gibi, öncelikle haberi veren “kuruluşun adını” kaynak göstermektir. Yani gazete, dergi, internet sitesi ya da televizyonun.

ntvmsnbc, olması gerektiği gibi, haber olarak kabul ettiği her başlığın altında ya da o haberin içerisinde “alıntı yaptığı kaynağı” mutlaka gösterir. Bu nedenle, “Ezel’in öpüşmesinin bedeli” başlıklı haberin kaynağını da göstermiştir; SABAH gazetesi.

Muhabirin adının kaynak gösterilmesinde ise istisna şudur; söz konusu haber, geniş kitlelerin yaşamını doğrudan etkileyen, kamuoyunun yararına çok önemli bir gerçeği ortaya çıkaran nitelik taşıyorsa, ve gazetecilik olanakları içinde ulaşılması çok zor bilgi ve belgeleri gözler önüne seren bir çabanın ürünüyse. Bu kriterlere uyan haberlerde, bunları hazırlayan meslektaşlarımızın, muhabir arkadaşlarımızın isimlerini kullanmakta özen gösterdiğimizi bizi yakından takip eden okuyucularımız iyi biliyor.

Anlaşılan o ki, Ezel’in öpüşmesinin bedelini ortaya çıkarmak kamuoyunun yararına muhakkak ulaşılması gereken bir haber niteliği taşıyor ve sıradışı gazetecilik gerektiriyor!

Bir de, gazeteciliğin temel ilke ve kavramları üzerine kafa yormadan İstanbul’da düzenlenecek “Yeni Medya Düzeni” başlıklı konferansa atıfta bulunmak ne ki!?

Önemli bir nokta daha; Mevlüt Tezel’in her ne kadar fantazi gibi görünse de “özel haberlere telif ücreti ödenmesi” önerisi tartışılabilir, ama emin olsun bundan internet haberciliği alanında en fazla ntvmsnbc editör ve muhabirleri kazançlı çıkacaktır.

Elbette haberde rekabetin en keyifli tarafı şu; yayınladığınız bir haberin kaynak gösterilerek diğer basın yayın organları tarafından yayınlanması. Ama kaynak gösterilerek ! Gerçi bu bizim başımıza pek gelmiyor, her gün ürettiğimiz onlarca özel haber, orjinal içerik “ntvmsnbc” kaynak gösterilmeden gazetelerde, internet sitelerinde, televizyonlarda yayınlanıyor.

Bakınız; daha dün bir muhabirimizin hazırladığı foto haber;

http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/evinizi-temizleyecek-16-bitki.html ve bunu “kaynak göstermeden yayınlayan” bir haber sitesi, hem de Mevlüt Tezel’in çalıştığı gazetenin haber sitesi!


http://www.sabah.com.tr/fotohaber/yasam/evinizi_temizleyecek_16_bitki