Gündem
07 Şub 2024 09:02 Son Güncelleme: 07 Şub 2024 09:23

Eyüpsultan’dan ‘İlkeli’ ihale… İhaleler aynı şirkete gitti!  

Eyüpsultan Belediyesi’nin 15 gün arayla yaptığı toplam 133 milyonluk iki ihale de aynı şirkete gitti. Daha önce Eyüpsultan’dan defalarca kez ihale kazanan İlkelim İnşaat isimli firmanın eski yönetiminde tanıdık isimler bulunuyor.

Belediyelerin eş, dost, akrabalara dağıttığı ihalelere Eyüpsultan Belediyesi’nde bir yenisi daha eklendi. Belediyenin 15 gün arayla yaptığı iki ihale de merkezi Bağcılar’da bulunan İlkelim İnşaat isimli firmaya gitti. Şirketin eski ortakları arasında AK Parti Eyüpsultan Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Ersin Can Alas ve Sezen Aksu için ‘Kafalarına sıkarız’ diyen Erol Bulut’un oğlu Yunus Emre Bulut bulunuyor.

15 GÜNDE 133 MİLYON…

14 Aralık 2023 tarihinde yapılan ‘2024 yılı İş Makinesi ve Araç Kiralama İşi’ başlıklı ihalesinin yaklaşık maliyeti 69 milyon 969 bin lira olarak belirlendi. Toplam beş teklifin verildiği ihalede üç teklif geçerli sayıldı. Eyüpsultan Belediyesi, en avantajlı teklifi veren İlkelim İnşaat’la 9 Ocak 2024 tarihinde 62 milyon 836 bin liralık sözleşme imzalandı. 2 Ocak 2024 tarihinde yapılan ‘2024 Yılı Parklarda Kullanılmak Üzere Muhtelif Park Malzemeleri ve Bitki Alımı’ ihalesine de üç teklif verildi. İki teklifin geçerli sayıldığı ihaleyi yine İlkem İnşaat kazandı. 70 milyon 499 bin liralık teklifiyle ihaleyi kazanan İlkem İnşaat böylece Eyüpsultan Belediyesi’nden 15 günde 133 milyonluk iki ihale kazanmış oldu.

İKİ İHALEDE DE ‘FİYAT DIŞI UNSURLAR’ UYGULANDI…

Eyüpsultan Belediyesi tarafından yapılan iki ihale teknik şartnamesi de neredeyse birbirinin kopyası gibi. İhalelerin şartnamesine eklenen ‘Ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir’ maddesiyle ihaleyi kazanacak şirketin puanlamayla belirleneceği ilan edildi.

DÖRT GÜNDE İKİ İHALE

Şirketin peş peşe aldığı ihaleler sadece bununla sınırlı değil. Geçtiğimiz yıl 6 Mart 2023 tarihinde parklarda kullanılmak üzere oyun grubu, zemin kaplama malzemeleri ve bitki alımı için ihaleye çıktı. 51 milyon 267 bin liralık en düşük teklifin sahibi İlkelim İnşaat Turizm Peyzaj Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ihaleyi kazandı. 10 Mart 2023 günü de 2023 yılı için belediye hizmet binalarının bakım ve onarım işlerinde kullanılmak üzere 302 kalem nalbur malzemesi almak için ihale düzenledi. Bu ihaleyi de 2 milyon 760 bin liralık tek teklifin sahibi İlkelim İnşaat aldı.

ESKİ YÖNETİMDE TANIDIK İSİMLER...

2013 yılında kurulan şirketin sermayesi 9 milyon TL. Yönetiminde de Mücahit Özdoğan bulunuyor. Şirketi eski yönetim kurulunda ise dikkat çekici isimler var. AK Parti’nin Eyüpsultan Gençlik Kolları yöneticisi Ersin Can Alas, AK Parti’den milletvekili aday adayı da olan ve Sezen Aksu hakkında suç duyurusunda bulunurken “Kafalarına sıkarız” ifadesiyle tepki çeken Erol Bulut’un oğlu Yunus Emre Bulut şirketin eski yöneticileri. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan verilere göre Yunus Emre Bulut 17 Ekim 2018’de şirketteki 1 milyon 250 bin liralık payını Ersin Can Alas’a devrederek ayrıldı. Alas da payını 18 Mart 2022’de Mücahit Özdoğan’a devrederek yönetimden çıktı. Şirket, yönetiminde değişiklik olmadan önce de Eyüpsultan Belediyesi’nden birçok ihale aldı. Şirketin eski yöneticisi olan Yunus Emre Bulut’un sahip olduğu Jet Kar Turizm de Eyüpsultan Belediyesi'nden 109.9 milyon TL'lik araç kiralama ihalesi almıştı.