Gündem
27 Kas 2012 10:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:25

ERDOĞAN'A RTÜK'TEN MUHTEŞEM YÜZYIL YANITI; BUNA HAKKIN YOK!

Başbakan Erdoğan'ın Muhteşem Yüzyıl ile ilgili çıkışından sonra gözler RTÜK'e çevrilmişti.

Başbakan’ın hakkı yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kanuni Sultan Süleyman’ın yaşamını konu alan “Muhteşem Yüzyıl” adlı diziyi hedef almasının ardından RTÜK’ün nasıl bir tavır takınacağı merak konusu. Üst Kurul’un bugünkü toplantısında konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Bugüne kadar iki kez ceza veren Üst Kurul’a diziyle ilgili olarak 2012 yılında 2726 şikâyet geldi. RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan, “Sayın Başbakan bunca yoğun gündem arasında nasıl vakit bulup da diziyi izledi? Başbakan konumundaki bir kişi sanatçıyı asla baskı altına almamalı, öyle hissettirmemeli” dedi.

RTÜK, diziye ilk cezayı yayımlanmaya başladığı dönemde kesmişti. Daha ilk bölümü yayınlanmadan sistematik bir şekilde şikâyet yağmuruna tutulan dizide “tarihe mal olmuş bir şahsiyetin mahremiyeti konusunda gerekli hassasiyet gösterilmediği” gerekçesiyle, o dönemki kanalı Show TV’ye “uyarı” cezası verilmişti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da “Diziyle ilgili şikâyetleri süratle dikkate alacağımızı ve kanun çerçevesinde gereğini yapacağımızı söyleyebilirim” diye tepki göstermişti.

‘Takdir izleyicinin’
Gözlerin çevrildiği Üst Kurul’un başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, konuyla ilgili değerlendirme yapmaktan kaçındı. Ancak muhalefet partilerinin kontenjanından seçilen üyeler duruma tepkili. Bunlardan biri olan Demirkan, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Muhteşem Yüzyıl dizisinin belgesel olma iddiası olmadığını düşünüyorum. Bir dizide de tarihi bir konuyla ilgili her senarist farklı bir unsurunu ön plana çıkartır. Takdiri de izleyiciye bırakır. Bir başkasının, özellikle de bu kişi Başbakan ise ‘Şu noktaları ön plana çıkar’ deme hakkı olamaz. Bir sanatçı asla kendini baskı altında hissetmemelidir. Dikkat çeken bir başka nokta da; Sayın Başbakan Muhteşem Yüzyıl’ı izliyor da, kendi gözlemlerine dayalı olarak mı bu yorumları yapıyor, yoksa eşinin, kızının görüşlerine dayanarak ya da danışmanlarının getirdiği bilgilerle mi yapıyor.”